Ukrayna eksenli tansiyon yükselirken Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’yı her an ya da haftalar içinde işgal edebileceğini iddia etti
NATO-AB-ABD ittifakı ile Rusya-Belarus ittifakı arasında Ukrayna üstünden yükselen tansiyon düşmüyor. Beyaz Saray’dan yeni bir ‘işgal’ açıklaması geldi: Putin Ukrayna’ya saldırma emri vereceğine dair çok belirgin ihtimal var
Rusya, Ukrayna’nın tek yanlı bağımsızlık ilan ettiği Donbass denen Lugansk ve Donetsk’e gireceği ve Ukrayna’nın NATO üyesi olacağı iddiasıyla Ukrayna sınırına tanklar, zırhlı araçlar, binlerce asker yığınca savaş senaryoları gündeme geldi. AB, ABD, NATO da Doğu Avrupa ülkelerine asker sevk edince, Ukrayna’ya silah gönderince krizi büyüdü. Artan petrol ve doğalgaz fiyatlarından Rusya önemli kazanç sağlarken, artan silah pazarı da ABD ve Rusya’ya önemli avantaj sağladı.
Jake Sullivan: Putin’in saldırma emri ihtimali var
ABD resmi ajansı VOA’nın haberine göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna’nın işgalin her an olabileceğini veye birkaç hafta içinde olabileceğine dikkat çekti. Habere göre Fox News Sunday programında konuşan Sullivan, “Ya da Rusya diplomatik yolu seçebilir” ifadesini kullandı.
Sullivan, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada da Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırma emri vereceğine dair çok belirgin ihtimal olduğuna inandıklarını söyledi. Bunun farklı şekillerde olabileceğini belirten Sullivan, işgalin yarın ya da birkaç hafta içinde olabileceğini kaydetti.
BM’deki temsilci: Caydırmaya çalışıyoruz
Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Linda Thomas-Greenfiled’e de CNN televizyonunda katıldığı bir programda Rusya’nın işgal ihtimali soruldu. Greenfield soruya “Rusları yanlış karar vermekten caydırmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.
Biden’ın ve Blinken’in telefon görüşmeleri
ABD Başkanı Josep Biden ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’un Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınak konusunu telefonda görüştüğü bildirildi. Beyaz Saray’a göre liderler, Ukrayna, müttefikleri ve ortakları ile istişarelere devam etme konusunda mutabık kaldı.
Biden İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile de telefonda görüşerek bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı. İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bennett, Suriye’de IŞİD elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’nin Türkiye’ye yakın noktada İdlib’de öldürülmesinden ötürü Biden’a tebriklerini iletti. Bennett ve Biden’ın, görüşmede, başta “İran’ın nükleer programını engelleme adımları” olmak üzere bölgesel konuları ve Rusya-Ukrayna krizini ele aldığı kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile telefonda Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını ele aldı. Görüşmede, NATO, Avrupa Birliği ve G7 ülkeleriyle diğer ortakların Ukrayna Rusya krizine çözüm konusunda devam eden çabalarını ele alan iki bakan, Ukrayna’ya desteğin devam etmesi gerektiğini vurguladı. NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesi yönündeki ortak çabaları da değerlendiren Blinken ve Le Drian, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda büyük bedel ödeyeceği konusunda mutabık kaldı.
İngiltere Dışişleri Bakanı
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ülkesi ve müttefiklerin Moskova’nın Ukrayna’ya karşı harekete geçmesi durumunda bunun maliyetini Rusya’ya ödetme konusunda kararlı olduklarını belirtti. Truss, Rusya’nın hareketlerinin işgal niyeti olmadığı düşüncesini yanlış çıkardığını da kaydetti.
Almanya ve Litvanya’ya asker konuşlandırma
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesi için Litvanya’ya asker konuşlandırma fikrine açık olduğunu belirtti.
Scholz, ABD’ye yapacağı ziyaret öncesi Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD’ye verdiği röportajda da, Ukrayna krizinde müttefiklerle açık strateji izlediklerini belirterek, NATO’da, Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile koordinasyon içinde olmanın önemli olduğunu ifade etti. ABD’ye yapacağı ziyaretle bir süreden beri ilerleme sağladıkları konuları somutlaştıracaklarını belirten Scholz, “Örnek olarak birincisi, Ukrayna’ya yönelik askeri saldırganlığın Rusya için yüksek maliyeti olacağını nasıl açıklığa kavuşturabiliriz? Bunu hep vurguladık. Bu konuda ABD, AB ve ilgili olan herkesle çok net hazırlıklar yaptık” dedi.
Şansölye Scholz, stratejinin ikinci bölümünün Rusya ile diyalogda kalınması olduğunu aktararak, ABD ile Rusya arasında ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında (AGİT) yapılan görüşmelerin önemine işaret etti.
Alman hükümetinin Ukrayna’ya 5 bin miğferin yanında gece görüş cihazları, sinyal bozucu veya telsiz göndermeyi düşünüp düşünmeyeceğine ilişkin soru üzerine Scholz, yıllardan beri Alman hükümetinin net bir yol izlediğini vurgulayarak, “Kriz bölgelerine silah vermiyoruz ve Ukrayna’ya saldırı silahı sağlamıyoruz. Selefim böyle yaptı. Bu doğruydu ve doğru kalacak” dedi.
‘Muazzam bir direniş olacak’
Ukrayna eski Savunma Bakanı Andriy Zagorodnyuk da, Rusya’nın, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i veya başka bir şehri ele geçirmeye yetecek kadar askerinin olduğunu fakat bunun henüz büyük çaplı işgal için yeterli olmadığını söyledi.
Andriy Zagorodnyuk, Rus işgalinin kaçınılmaz olduğuna inanmadığını dile getirerek, Rusya’nın asker yığınağının sürdüğünü ancak Kremlin’in niyeti ve stratejisinin belirsiz olduğunu kaydetti. “Rusya artık Ukrayna’daki herhangi bir şehri ele geçirebilir” diyen Zagorodnyuk, ancak büyük çaplı bir saldırı için hala 200 bin askerin yeterli olmadığını düşündüğünü belirtti. Eski bakan, “Muazzam bir direniş olacak. (Putin) Neden bunu yapasın ki? Ukrayna, ‘Rusya’ya katılalım’ demeyecek. Bu anlaşıldı. Tabii ki Putin tamamen hayal dünyasında yaşamıyorsa ve kendi gerçeklik anlayışına sahip değilse. Kan olacak, yaptırımlar olacak. Şu anda Avrupa’da kimsenin böyle bir uluslararası savaşa ihtiyacı yok” dedi.
Zagorodnyuk, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını artırdığına da dikkati çekerek, “Olası bir saldırıya hazırlanıyorlar. Benim asıl endişem Kiev için” dedi.
‘İki günde Kiev yönetimi düşebilir’
ABD’nin ortaklarına savaş senaryosu brifingleri verdiği sızmıştı. Buna göre 50 bin kişi hayatını kaybedebilir, 5 milyon kişi mültecileşebilir. Yine senaryoya göre Ukrayna’nın yönetimi iki günde düşebilir.
Belarus: Rusya ile hareket edeceğiz
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko da Ukrayna hükümetinin, tanınmayan Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerine karşı savaş başlatması hâlinde, Rusya ile birlikte hareket edeceklerini söylemişti. Lukaşenko, ‘Ukrayna hükümetinin savaş başlatması durumunda Belarus ve Rusya’nın buna ortak bir karşılık mı vereceği’ sorusu üzerine “Tabii ki” demişti.
DIŞ HABERLER