HDP Diyarbakır Belediye Eşbaşkan Adayları, geçtiğimiz günlerde yerel yönetim bildirgesini açıkladı. Ekolojik bir yaşamı temel alan bildirge, ‘Beton’a değil, ağaca sevdalı bir kent’ projesi için önerilerini ortaya koyuyor. Bildirgenin bu bölümünü özetledik.
HDP Diyarbakır Belediye Eşbaşkan Adayları yerel seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgenin önemli bir bölümü ekolojik bir kent yaratmakla ilgili projelerden oluşuyor. “Doğa gelecek nesillere bırakılacak en büyük mirastır. Amed’i betona, kömüre ve asfalta mahkûm olmaktan kurtaracağız. Kentin kırı yutmasına izin vermeyeceğiz. Doğaya, yeşile sonuna kadar sahip çıkacağız” denilen bildirgede, yeşil bir Diyarbakır için şu projeler açıklandı:
* Amed’i yeşil politikalarla yöneteceğiz. o Halkımızı betona mahkûm etmeyeceğiz. Kent meydanlarının ağaçlandırılmasına hız vereceğiz. o Yeşil Alan oluşturmayı sadece parklarla sınırlı tutmayacağız. Kentin birçok yerini çeşitli meyve ağaçlarını da içerecek şekilde yeşillendireceğiz. o Kentlerimizin doğasına, tarihine, florasına, faunasına karşı işlenen suçların önüne geçmek için ‘Kent Suçu’ yönetmeliği hazırlayacağız.
* Amed tarihi aynı zamanda Gül’ün de tarihidir. Diyarbakır Suriçi kuçeleri bundan 20-30 yıl öncesine kadar gül kokularıyla doluydu. Şimdi bunu yeniden canlandıracağız. Dicle kıyısı da dahil olmak üzere kentte üç merkezde toplam 60 dönümlük Gül bahçesi/ Gülistan düzenleyerek kentimize kazandıracağız.
Ekolojik ulaşım
Bildirgenin bir alt başlığı ise toplu ulaşımla ilgili. “Toplu ulaşım ucuz ve ekolojik olacak” adlı bölümde, “Trafik, gürültü ve hava kirliliğine yol açan bireysel ulaşımı sınırlamayı, Amed’i toplu ulaşıma teşvik etmeyi hedefliyoruz. Doğayla barışık bir Amed için ekolojik yıkıma neden olan ulaşım projelerine karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz” denilerek şu öneriler sunuluyor:
* 2019 yılı sonuna kadar Ulaşım Master Planı’nı yenileyeceğiz.
* Dağkapı Meydanı’ndan başlayarak, Kayapınar ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne kadar uzanan 14.3 kilometre uzunluğunda ve 18 istasyonun yer aldığı güzergahta hafif raylı sistemi önümüzdeki beş yıl içerisinde kentimize kazandıracağız. Daha önce İller Bankası’na kredi başvurusu yapılan projemizi 2019 yılı sonunda bitmesini hedeflediğimiz ulaşım master planı kapsamında uygulamaya başlayacağız.
* Ulaşımı kolaylaştırmak için toplu taşıma ağını geliştirip araç filomuzu genişleteceğiz. Toplu ulaşımda sıfır veya düşük emisyonlu ulaşım araçlarını yaygınlaştıracağız.
* Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için bisiklet yollarını ve bisiklet istasyonlarını yapmaya devam edeceğiz. Bisiklet ile ulaşımı arttırmak için kentin belli noktalarında bisikletler yerleştirerek AMED KART ile belli mesafelerde, çok küçük bir ücret ile bisiklet ulaşımını sağlayacağız.
* Tarihsel mirasımızın yoğun olduğu sokak ve caddeleri trafiğe kapalı hale getirerek tarihimizi koruyacağız.
* Kent merkezlerinde trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yeni ve uygun fiyatlı otoparklar yaparak trafik yükünü azaltacağız.
* Ofis semtinde Tren Yolu 1. Sokak’tan İstasyon Meydanı’ndaki Tren Garı’na kadar olan yaklaşık 1 km2’lik alanın rehabilitasyon ve rekreasyon projelerini hazırlayarak 2021’e kadar hayata geçireceğiz.
* Hevsel ve Dicle vadisinde eskiden üretilen geleneksel ürünlerin (karpuz, şeftali, reyhan vb.) yeniden üretimini sağlayacağız. Bostancıları bir araya getirerek üretilen ürünlerin yurttaşlara ulaşımı için nakliye ve Pazar yeri desteği sunacağız.
* Hevsel Bahçeleri’nde bulunan 3 adet tarihi değirmeni restore ederek ziyarete açacağız.
İklim dostu enerji ile yaşanılabilir bir kent
“İklim ve doğa dostu bir enerjiyi savunuyoruz. Tarımsal arazilerin ve yaşam alanların tahribine neden olan HES ve Termik Santral gibi projelere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” denilen bildirgede özellikle rüzgar ve güneş enerjisine vurgu yapılıyor.
Bu bölümdeki ana başlıklar şunlar:
* Rüzgâr ve güneş enerjisi gibi iklim dostu alternatif enerji seçeneklerini çoğaltacağız.
* Parkların ve yolların aydınlatılmasında iklim dostu enerji kullanımını yaygınlaştıracağız.
* Enerji üretmeyi hedefleyen kooperatifleri destekleyeceğiz.
* Enerji üretimiyle ilgili mevzuatların oluşturacak ve ilgili birimleri kuracağız.
* Kendi enerjisini üreten Sümer Park gibi uygulamaları yaygınlaştıracağız.
* Amed’de yerel yönetimler tarafından yapılacak tüm hizmet binalarındaki elektrik enerjisi ile parklarda ve caddelerdeki aydınlatma elemanlarının elektrik enerjisini güneş enerjisi ile sağlayacağız. Bununla birlikte, yeni yapılacak yapıların çatısında güneş enerjisi kullanımını teşvik ederken, Büyükşehir Belediyesi olarak yapacağımız sosyal konutlarda tüm elektrik enerjisini güneş enerjisi ile sağlayacağız.
* Aldığı rüzgar bakımından Rüzgar Enerjisi Tribünü için en uygun yer olan Karacadağ’da hem rüzgar tribünü hem de güneş enerjisi tarlası kuracağız.
* Kent içerisinde 39 bin m2 alan üzerinde kurulu Mezopotamya Botanik Parkı kuracağız. Botanik Parkı’nda öncelikli olarak kentimizin ve Mezopotamya Bölgesi’nin bitki ve ağaç türlerinden oluşan bahçeler oluşturulacaktır. Botanik Park, Tropikal Sera, Boranhane, Endemik bitkiler, Tıbbi bitkiler, Mezopotamya Asma Bahçeleri, renk bahçeleri, Herbaryumlar ve tohum deposu gibi çeşitli bölümlerden oluşacaktır.
* Ergani’de hem Amed hem de bölgemiz açısından önemli bir merkez olan ve her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilen Peygamber Dağı’nın çevresini ağaçlandıracağız ve ilgili kurumlarla birlikte çevre düzenlemesini yapacağız.
Ormanlarımıza sahip çıkacağız
Somut bir adım olarak Amed Kent Ormanı ile ilgili öneri şöyle: “Kayapınar ilçesi Talaytepe ve Mastfroş Tepe arasında bulunan Amed Kent Ormanı ve Kent Parkı 6 bin 500 dönüm alanın 2 bin 900 dönümlük alanda ilan edilen yapı rezerv alanı kararına karşı yeşil alanlarımızı koruyacağız. 2014 yılında hazırlanan ve ağaçlık alan, piknik alanları, oyun alanları, seyir terasları, spor alanları, kentsel tarım alanları, yüzme havuzları, göletler, şelaleler ve doğal yürüyüş parkurlarından oluşan Kent Ormanı ve Kent Parkı projemizi devam ettirerek yeni gelişen yerleşim alanlarına ekolojik, çevresel, fiziksel, rekreasyonel ve sosyal açıdan katkılar sağlayacağız.”
EKOLOJİ SERVİSİ