Gabar, Cudi, Besta bölgelerinde yıllardır süren ağaç katliamı Bêtkar’a genişledi. Korucular, Qilêban ilçesinde bulunan Bêtkar bölgesinde her gün binlerce ağacı keserek, farklı kentlerde odun olarak satıyor
Başta Gabar Dağı olmak üzere bölgedeki ormanlar, 4 yılı aşkın süredir korucular eliyle ağaçların kesilerek satışa çıkarılmasıyla gündemde. Diğer yandan son 3 yılda 41 ayrı ormanda yangın çıkarılırken, 68 alanda orman kesimiyle büyük bir ekolojik yıkım yaratıldı. Besta Bölgesi ile Cudi ve Gabar dağlarında 4 yıldır asker gözetiminde, korucular tarafından sürdürülen orman katliamı, Şirnex’ın Elkê (Beytüşşebap) ve Qilêban (Uludere) ilçelerinin kırsal bölgelerine genişledi. Korucular tarafından başlatılan ağaç kesimi aylardır devam ederken, Qilêban ilçesindeki Bêtkar bölgesinde “kalekol inşası” gerekçesiyle başlatılan ağaç kesimi geniş bir alana yayıldı. Kesim, Elkê ilçe kırsalına doğru genişledi.
Her gün 1000 ağaç katlediliyor
Asker gözetimindeki kesim, korucuların yoğunlukta olduğu çok sayıda ekip tarafından yapılıyor. Ağaç kesenlere günlük bin TL yevmiye veriliyor. Kesilen ağaçların, kamyonların bulunduğu alanlara taşınması için tutulan traktör sahiplerine de her bir sefer için bin TL veriliyor. Edinilen bilgilere göre; kesilen ağaçlar için 40 civarında traktör çalıştırılıyor. Her bir traktörle günlük 4 sefer yapılıyor. Her bir seferde ise yaklaşık 4-5 ton ağırlıkta ağaç taşınıyor. Bu da günlük ortalama 1000 ağacın kesildiğini gösteriyor. Kesilen ağaçlar genelde Habur 2 sınır karakolu ile korucu kulübeleri önünde toplanıyor. Buradan da TIR ve kamyonlarla farklı kentlere götürülerek satılıyor. Diğer yandan bölgedeki orman kıyımına dair yeni görüntülere de ulaşıldı. Sık ormanlık alanda kesim yapan yağmacı korucuların sevinç çığlıkları da görüntüye yansıdı.
Kolonyalist anlayış kol geziyor
Şirnex’te sömürge uygulamalarının tipik örnekleri yaşanırken, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bölge coğrafyasını delik deşik edip adeta yok oluşa bağlıyor. Sondaj çalışmalarını aralıksız sürdüren TPAO elde ettiği veriler doğrultusunda petrol üretimleri için dünya petrol tekelleriyle de kol kola girerek bölgeyi yerle bir etmeyi sürdürürken petrol ve maden sahaları katledilen ormanların üzerinde ortaya çıkıyor.
Kolonyalist anlayışla doğal yapısı yerle bir edilerek insansızlaştırılmaya çalışan bölge sermaye iktidarı AKP’ye yetmiyor ve eli tüm Kürt coğrafyası üzerinde dolaşırken, uluslararası sermayeyi ortak ederek yağma sürecini genişletiyor. Tüm bu girişimleri sürdüren iktidar, bölgeyi kalekollarla donatarak sermaye için dikensiz gül bahçesi oluşturmaya çalışıyor.
Silopiya işgal altında
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Şirnex’in (Şırnak) Silopiya (Silopi) ilçesinde bölgeyi yaşanmaz bir yer haline getiren termik santrallerde yakmak amacıyla asfaltit üretimi için toplam 51 parselde ‘acele kamulaştırma’ yapılma kararı alındı. Silopiya’ya bağlı 1995 yılında zorla boşaltılmış olan Beşiri (Koyunören) Köyündeki 7 parsel ile Bêspin (Görümlü) Köyündeki 44 parsel üzerlerindeki ekili, dikili ve yapılı (Ev ahır vb.) unsurlarıyla birlikte 300 bin m2 alana acele olarak el konulup TKİ eliyle rödovansçı şirkete teslim edilecek olması dikkat çekiciydi.
EKOLOJİ SERVİSİ