‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Siyasi Çözüm’ kampanyası yürütücülerinden Beth Hartmann, ‘Apartheid’e karşı nasıl çalışıldıysa Sayın Öcalan’a yönelik tecrit ve Kürt sorunun barışçıl çözümü için de çalışmamız gerektiğini düşünüyorum’ dedi
İmralı Adası’nda 25 yıldır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 39 aydır haber alınamıyor. Öcalan üzerindeki “mutlak” tecride karşı 10 Ekim 2023 tarihinde Avrupa’nın birçok merkezinde başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyası ise çeşitli eylem ve etkinliklerle sürüyor.
Kampanyanın İskandinavya’daki yürütücülerinden olan Beth Hartmann, konuya ilişkin JINNEWS’ten Melek Avcı’ya değerlendirmelerde bulundu.
Norveç Dışişleri bakanı ile görüşüldü
Türkiye’nin sürdürdüğü İmralı tecridine dair kamuoyu oluşturmak için Norveç’te Kızıl Parti ile çok sayıda çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Hartmann, konuya ilişkin Norveç Dışişleri Bakanı’na soru ilettiklerini belirterek “Henüz bir yanıt gelmedi ama bu hafta içinde gelmesi bekleniyor. Hükümete ve parlamentoya baskı yaparak Sayın Öcalan ve diğer mahkumlara yönelik insanlık dışı muameleye son verilmesini talep etmek için çalışıyoruz” dedi.
‘İnsan hakları göz ardı ediliyor’
Tecrit karşısında üç maymunu oynayan uluslararası kurumlara dair “onay” değerlendirmesi yapan Hartmann, şöyle dedi: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmaması ve Türk hükümeti ile işbirliğinin sürdürülmesi, temel insan haklarının ve evrensel hukukun göz ardı edildiğini ve başka ve yerel siyasi meseleler uğruna feda edildiğini göstermektedir.”
‘NATO güçlü tepkinin önünde engel’
Güçlü bir tepki oluşmamasının nedenlerinden biri olarak NATO ve diğer anlaşmaları gösteren Hartmann, “Bana öyle geliyor ki Avrupa ülkeleri ve ABD, Türkiye’nin Sayın Öcalan’ı ‘terörist’ olarak yaftalamasını ‘satın’ aldı. Bu nedenle, İsveç’in NATO başvurusu nedeniyle İsveç’teki Kürtlerin maruz kaldığı durum gibi, Sayın Öcalan’ın ve Kürt halkının maruz kaldığı muameleye güçlü bir tepki göstermiyorlar.” ifadelerini kullandı.
‘Türkiye yasa değiştirdi’
Norveç’in Kurdistan ile dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayan Hartmann, “Türkiye, Sayın Öcalan hapsedildikten hemen sonra yasayı bile değiştirdi. Dünyanın her yerinden insanlar siyasi tutukluların tecrit edilmesine ve Sayın Öcalan’ın ne ailesi ne de avukatları tarafından ziyaret edilmemesine tepki gösteriyor” şeklinde konuştu.
‘Türkiye’de boykot edilmeli’
“Güney Afrika’da apartheid varken nasıl çalışıldıysa aynı şekilde Sayın Öcalan’a yönelik tecrit ve Kürt sorunun barışçıl çözümü için çalışmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullanan Hartmann, son olarak şunları belirtti: “Kürtlerin durumu hakkında bilgi yayıp kamuoyu oluşturmak için çalışmalıyız. Ayrıca, İsrail’e karşı boykotları oluşturan, yatırımların geri çekilmesini ve ekonomik yaptırımları destekleyen, Filistin liderliğindeki şiddet içermeyen bir hareket olan “Boykot, tasfiye ve yaptırımlar (BDS)” hareketinin Filistin için yaptığı gibi Türkiye’nin boykot edilmesini sağlamaya çalışmalıyız.”
HABER MERKEZİ