Yeni yıla da ekonomik krizle giren Türkiye’de, motorlu taşıtlar vergisinden pasaport ücretlerine kadar birçok kaleme zam yapıldı. Motorlu taşıt vergisine yüzde 15,9 oranında artış yapılırken, alkollü içeceklerden alınan ÖTV de yüzde 13,48 oranında yükseltildi. 108 TL olan pasaport defteri bedeli 133 TL’ye çıkartılırken, 53 TL tutarındaki mobil telefon aboneliği özel iletişim vergisine de 12 TL zam yapıldı. Gazete, dergi ve elektronik gazetelerde yüzde 1 olan KDV ise 1 Ocak 2019 itibariyle yüzde 18’e yükseltildi. Marketlerde daha önce bedava olan plastik alışveriş poşetleri en az 25 kuruştan satılmaya başlandı. Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının bin 941,16 TL olduğunu açıklarken, asgari ücret 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Esnaf kepenk kapatma durumuna geldi, halkın alım gücü giderek düşüyor. Diyarbakır’ın en işlek merkezlerinden Dağkapı Meydanı ve Ofis Sanat Sokağı’nda Jinnews’ün mikrofon uzattığı kadınlar, asgari ücret ve yapılan zamlar için “Beştepe halka ters dürbünle bakıyor” diyerek tepki gösterdi.
‘Geçinemiyoruz’
Yapılan zamların emekliye yetmediğini vurgulayan Naşide Gül, “SSK, Bağ- Kur ve tarım emeklileri maaşlarına yüzde 10,19 maaş zammı uygulandı ama elde avuçta bir şey yok” dedi. “Bu yaşamak değil, ölmüşüz ağlayanımız yok” diyen Fatma Karaca, halkın geçim sıkıntısı nedeniyle ciddi sağlık sıkıntısı yaşadığına dikkat çekti. Gelsinler de bize reva gördükleri ücretle bir gün de kendileri yaşamaya çalışsınlar bakalım” sözleriyle hükümeti eleştirdi.
‘Geçinmenin imkanı yok’
Asgari ücret zammının yetersiz olduğunu ve hükümetin zammı sadece seçim yatırımı olarak kullandığını belirten Seda Duyan da, “Bu halk ne alıyor ki ne yesin?” diye sordu. Duyan, “Elektrik faturası, su faturası, şu fatura bu fatura derken cebinde para kalmıyor. Hükümet ise hala zam yalanları ile halkı birkaç kuruşa kandırabileceğini zannediyor” ifadelerini kullandı. “Bu maaşla kim idare edebiliyor ki?” diye soran Şerife Şehirli ise, hükümete, “Bizleri seçim oyunlarına alet etmeyi bırak. Bizler aptal değiliz” diye seslendi. Bahar Böçkün de, “Asgari ücretle geçinmenin imkanı yok” dedi.
‘Asgari ücret 3 bin olmalı’
Kadro bekleyen öğretmen adayı Kübra Sevilgen de, sözleşmeli öğretmenlik yapmak istemediğini dile getirerek, üniversite mezunlarının bile işsiz olduklarına dikkat çekti. Sevilgen, “Sözleşmeli öğretmenler dahi bu ülkede asgari ücretin altında maaş alıyor” diye konuştu. Asgari ücrete yapılan zamların temel tüketim ihtiyaçlarına getirilen zamlarla birlikte eridiğini dile getiren Gülistan Doğan ise, “Her şey tammış gibi bir de poşeti ücretlendirdiler. Poşetten önce çok ürüne zamlar ve ücretlendirmeler yapıldı. İş poşetle de bitmiyor.”
DİYARBAKIR