AYM’nin vermiş olduğu ‘bloke’ kararı ile hem kendisini hem de anayasayı inkar ettiğini belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bu karara en büyük cevabı sahada vereceklerini söyledi
Hüseyin Kalkan
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırlanan iddianamenin kabulüyle 7 Haziran 2021’de Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) açılan dava devam ederken, partinin hesaplarına bloke konuldu. AYM’nin 15 üyesinden 8’inin kabul oyu, 7’sinin karşı oyuyla aldığı kararda, HDP’nin savunmasının alınmasına gerek duymadı. Karar ile ilgili gazetemize konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bu kararın seçime bir müdahale olduğunu söyledi.
Kendisini inkar ediyor
AYM’nin bu karar ile anayasayı da kendisini de inkar ettiğinin altını çize Beştaş, “Aslında anayasayı koruması gereken en üst mahkeme, anayasal yargı yapan bir mahkeme, anayasadaki hükümlere açıkça aykırı bir karar vermiş ve davanın esasa dair de görüşlerini açıklamış oluyor. Biz bunu ‘İhsası rey’ olarak değerlendiriyoruz. Bu tam anlamıyla ucube, garabet bir karar. Her şeyden önce iki defa Yargıtay başsavcılığı bunu talep etti, aynı AYM reddetti bu talepleri. Karardan önce tekrar talep etti, hem de Hazine yardımının yapılmasına 5 gün kala. Ayın 10’unda ilgili ödenekte partilere yardım verilecekti” diye ifade etti.
Saray’dan AYM’ye müdahale
Dava dosyasında hiçbir değişiklik olmadan, herhangi bir yeni delil dosyaya girmeden böyle bir kararın verilmesini siyasete ve seçimlere müdahale olarak yorumlayan Beştaş, “Saray AYM’ye müdahale etmiştir. Bu bir seçim kararıdır aynı zamanda. Seçimlere giderken Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin Hazine yardımına bloke konulması siyaseti tasfiye etmenin en ciddi yöntemlerinden bir tanesidir. Bunu açıkça söylemek lazım. Bir gasptır. Ayrıca Hazine yardımını kimse bize bağış olarak vermiyor. Biz anayasal olarak, halk iradesi sonucu aldığımız oylarla ve halkın ödediği vergilerde ödenen yardımı sonuna kadar hak etmiş bir partiyiz. Bizim diğer partilerden farkımız yok. Bu yönü ile bu bir gasptır. Siyasi darbenin devamı niteliğinde bir karardır. Buna karşı mücadelemizi de direnişimizde, siyasetimizde sonaa kadar devam ettireceğiz”
Halk bizi yalnız bırakmaz
Bu kararı sineye çekmeyeceklerini ve bu kararın geri alınması için gerekli olan her şeyi yapacaklarını belirten Beştaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Daha önce defalarca açıkladığımız üzere kesinlikle durmayacağız. Mücadeleye ara vermeyeceğiz. Tam tersine 2023 yılı bizim için mücadele ve kazanma yılı olacak. Bütün halka bunu söylemek istiyoruz. Biz partimizi kapattırmamak için mücadeleye devam edeceğiz. Bu konuda yapacaklarımız var ve yapacağız. 15 Ocak’ta İstanbul’da Emek ve Özgürlük ittifakı olarak büyük bir miting düzenleyeceğiz. HDP hem sahada hem Meclis’te hem diplomatik alanda her yönü ile mücadelesini devam ettirecek ve kazanacak. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu karar onlara kaybettirecek. HDP her zaman Hazine yardımı alan bir parti değildi. Bizim geldiğimiz gelenekte partiler Hazine yardımı olmadan da çok büyük mücadeleler ortaya koydu. Bizi destekleyen toplum bize oy veren seçmenler HDP’yi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Bundan sonrada bırakmaz. Tabi HDP’nin kapatılması için hiçbir gerekçe yok. AYM farklı bir karar verebilir. Ama bugünkü kararla aslında görüşünü ilan etmiş oldu. Bunu da bilmemiz gerekiyor.”
Ne olmuştu?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladığı” gerekçesiyle HDP’nin kapatılması ve partinin Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın da bulunduğu 687 kişiye siyasi yasak getirilmesi talep edildi. İddianame, 17 Mart 2021’de AYM’ye gönderildi. Bekir Şahin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için Yargıtay Genel Kurulunda yapılan seçimde adaylardan beş aday arasında dördüncü oldu ve 4 Haziran 2020’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tercihiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına atandı. Bekir Şahin HDP’nin kapatılması talebi ile hazırladığı iddianamede partinin temelli kapatılması, partiyle bağlantılı 687 kişi hakkında beş yıl siyaset yasağı getirilmesi, partiye üye kayıtlarının durdurulması ve Hazine yardımlarının kesilmesi, banka hesabında bloke edilmesi ve ödenmiş ise Hazineye iade edilmesi talep edildi.
Yetersiz iddianame
Davada AYM Başkanı Zühtü Arslan, 19 Mart’ta iddianame üzerinde ilk inceleme raporunun düzenlenmesi için bir raportör olarak görevlendirdi. AYM, davanın ilk incelemesini 31 Mart’ta yaptı. AYM, iddianamede usul eksiklikleri tespit ettiklerini belirterek başvurunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine karar verdi. 15 Nisan’da AYM, gerekçeli kararı Yargıtay’a gönderdi. İncelemesini tamamlayan Bekir Şahin, iddianameyi tekrar AYM ye gönderdi. Ön incelemesini tamamlayan raportör, iddianamenin kabulünü istedi. AYM, 21 Haziran’da iddianameyi oy birliğiyle kabul etti.
Oy çokluğu ile alındı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, daha önce reddedilmesine rağmen bir kez daha partinin Hazine yardımı yapılan hesaplarına bloke konulması talebiyle AYM’ye başvurdu. Başvurunun Hazine yardımının yapılacağı 10 Ocak öncesi 6 Ocak’ta görüşülmesine karar veren AYM, önceki gün görüşmeyi 5 Ocak’a aldı. AYM’nin 15 üyesinden 8’inin kabul oyu, 7’sinin karşı oyuyla aldığı kararda, HDP’nin savunmasının alınmasına gerek duymadı.
İtiraz hakkı
AYM’nin parti hesaplarına tedbiren bloke konulması kararında, HDP’nin itirazı için 30 gün süre verilmesi de dikkat çekti. AYM kararında, HDP’nin 30 gün içinde itirazda bulunması durumunda savunma alacağını ve kararı yeniden değerlendireceği kaydedildi.