Beşiktaş İskele Meydanı’nda kadınlara ücretsiz satış alanı açan İstanbul Gönüllüleri, kentin 39 ilçesinde kadın pazarları kurmak için çalışma yürütüyor. Proje Koordinatörü Derya Komut, ihtiyacı olan kadınlara öncelik vermek istediklerini söyledi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan İstanbul Gönüllüleri, Beşiktaş İskele Meydanı’nda kadın emeği pazarı kurdu. 14 Aralık’ta kurulan pazar, 31 Aralık’a kadar açık olacak. Hafta içi her gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında açık olan pazarda, kadınların birbirinden renkli ürünleri stantlarda satışa sunuluyor. Satışa sunulanlar arasında el emeği ürünlerin yanı sıra el sabunundan kanaviçeye, porselenden takıya kadar birçok çeşit var.
65 standın açıldığı Beşiktaş Meydan’ında iki gün arayla 500 kadının dönüşümlü satış yapması amaçlanıyor. Pazar, salgın ve ekonomik krizden kaynaklı sıkıntı yaşayan kadınlara az da olsa nefes aldırmayı planlıyor.
Stantlar ücretsiz
İstanbul Gönüllüleri Proje Koordinatörü Derya Komut, kurdukları pazarla kadınlara ekonomik destek sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. Önceliği ihtiyacı olan kadınlara vermeye düşündüklerini söyleyen Komut, ancak salgından herkesin mağdur olmasından dolayı böyle bir ayrım yapamadıklarını aktardı.
Kadınların bir arada olduğu bir pazarın kurulmasından mutlu olduklarını ifade eden Komut, etkileşimlerin muhteşem olduğunu belirtti. Pazarda kadınlardan stant parası alınmadığını kaydeden Komut, “Az da olsa kadınların kazandıkları cebinde kalıyor. Bu da bizleri mutlu ediyor. Alıcıların da yoğunlukla kadınlardan oluşması da çok güzel bir duygu” diye konuştu.
‘Kısa vadeli can suyu’
Komut, “Kadınlar elde ettikleri ürünlerin satışını yapamıyor. Biz biraz daha pazarlama ve satışa sunabilmeleri için yardımcı oluyoruz. Bununla hedeflerine ulaşmalarını sağlayacağız. Büyük pazarlarda yer almaları için bunun bir ön hazırlık olduğunu söyleyebiliriz. Kadınlar evde ürettiklerini pazarda satıyor. Kadınları alıcılar ile buluşturuyoruz. Bu Pazar, salgın ve ekonomik kriz nedeniyle kısa vadeli bir can suyu niteliğinde olacak. Amacımız İstanbul’un 39 ilçesinde sadece kadınlardan oluşan daimi kadın pazarları kurmak. Önemli olan kadınların ürünlerini sergileyebileceği alanlar yaratmaktır” diyerek amaç ve hedeflerini anlattı.
Kadınlar memnun
Pazarda satış yapan kadınlar da, el emeği ürünlerinin satışından duydukları mutluluğu paylaşarak, kadınlara özgü pazar alanlarının kurulmasını istedi. Kadınlar, hem salgından hem de ekonomik kriz nedeniyle zor durumda olduklarını, bu tür yerlerin kendilerine az da olsa nefes aldırdığını aktardı.
Semra Turan/İstanbul-MA