Almanya’da PKK yasağının 30. yılında binlerce kişi Berlin’de yürüdü. PKK yasağının kaldırılmasını isteyen binler, Türkiye’nin saldırılarını kınadı
Almanya Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), Yekîtiya Xwendevanên Kurdistan-YXK, Almanya Kürt Kadınlar Birliği-YJK-E, Antifa, Interventionistische Linke (Müdahaleci Sol), Linksjugend (Sol Gençlik), ve Sol Parti gibi 50’den fazla sivil toplum kuruluşunun, organizasyon ve siyasi partinin destek verdiği gösteride, PKK yasağının kaldırılarak Kürtlere yönelik kriminalizasyon siyasetine son verilmesi talep edildi.
“Den weg für Frieden ebnen, PKK-Verbot Aufheben (PKK yasağını kaldırın, barışın önünü açın) şiarıyla 30 yıllık PKK yasağına karşı Berlin Hermannplatz’da bir araya gelen binlerce kişi, Oranienplatz’a kadar yürüdü.
’50 milyonluk halkın yasaklanması demektir’
Fed-Kurd’un Eşbaşkanı Kerem Gök PKK yasağının Kürt halkına verdiği tahribatlara değindi. Gök, şunları söyledi: “Bundan 30 yıl önce 26 Kasım’da Alman devleti öncülüğünde Kürt Özgürlük Hareketi PKK yasaklandı. Bu yasağa dayanarak şu ana kadar yüzlerce yurtseverimiz farklı cezalara maruz kaldı. Yine yüzlerce arkadaşımız hukuk dışı, ahlak dışı, insani olmayan cezalara maruz kaldı. PKK yasağı bir partinin yasaklanması anlamına gelmez. 50 milyon Kürt’ün yasaklanması anlamına gelir. Almanya’da yaşayan bir buçuk milyon Kürt’ün yasaklanması anlamına gelir. Alman devletine sesleniyoruz; Kürt halkına karşı saygılı olun! Türk devletinin bugünkü kimyasal saldırıları, gücünü Almanya’daki yasaktan alıyor.”
‘Almanya Türkiye’ye kimyasal silah satıyor’
KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ise, “Almanya devleti PKK’yi yasaklıyor ama Kürtlere saldıran Türk devletine silah satıyor. Kimyasal silah satıyor” dedi
Diğer Eşbaşkan Engin Sever de “Bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de halk buradadır. Hiç kimse, hiçbir idare bu kimliği yasaklayamaz!” dedi.
‘Alman hükümeti artık tavrını değiştirmelidir’
PKK yasağının kaldırılması için başvuran avukatlardan Lukas Theüne de eylemde söz alanlar arasındaydı. Theüne; “PKK yasağının kaldırılması için bugün sokaktayız. PKK’nin önemli olduğunu görüyoruz. Daha çok demokrasi, daha çok eşitlik, kadın özgürlüğü, ekoloji ve insan hakları için önemlidir. Bu nedenle Alman hükümeti PKK yasağını daha çok sürdüremez, yasağı kaldırmalıdır. Alman hükümeti uluslararası hukukun çiğnendiğini söylüyor. Ama kimin uluslararası hukuku çiğnediğini belirtmiyor. Bu suçu işleyenin Türk devleti ve Erdoğan rejimi olduğunun altını çizmiyor ve herhangi bir yaptırım uygulamıyor. Sadece Türk devleti sınırları içinde değil, Suriye ve Irak devletleri sınırlarında dronlarla, kimyasal gazlarla sivil insanlar katlediliyor. Bunlar uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Alman hükümeti artık tavrını değiştirmelidir. Alman Dışişleri Bakanı, Jin Jiyan Azadî sloganını atıyor. Öncelikle söyleyelim; bu sloganın nereden geldiğini bilmeli ve neden önemli olduğunı da. Kürtlere yönelik kriminalizasyon siyasetine son verin!” diye konuştu.
İranlı devrimciler adına yapılan konuşmada ise “Nereden geldiğimiz önemli değil; Rojhilat, Rojava veya dünyanın herhangi bir yerinden. Jin jiyan azadî’nin nereden geldiğini biliyoruz. İran devriminin nereden, nasıl başladığını biliyoruz. Jin jiyan azadî!”
Kaynak: RojNews