12. Berlin Film Festivali’ni festivalin koordinatörü Roj Hajo ile konuştuk: Festivale herkesi bekliyoruz. Gelemeyenler isterlerse online olarak festival filmlerine kayıt olup katılabilirler
Mahir Fırat Fidan / Berlin
12. Berlin Kürt Film Festivali 13 Ekim’de sinemaseverlerle buluşuyor. Bir hafta sürecek olan festival Bu yıl Rojava’ya odaklanıyor ve program, Rojava’dan ve Rojava hakkında geçmişten ve bugünden farklı perspektifler açıyor.
Mano Khalil’in Rojava’da Esad diktatörlüğü altında Kürt bir ailede geçen çocukluğuna döndüğü “Nachbar” (Komşular) (2021) filmi festivalin açılış filmi olacak. Odak programının bir diğer filmi ise yönetmen Zeynê Akyol’un Rojava’daki hapishanelerde kalan IŞİD mahkûmlarıyla konuştuğu “Rojek” belgeseli. 50 filmin gösterileceği ve ayrıca panellerin düzenleneceği festivalin detaylarını festivalin koordinatörü Roj Hajo ile konuştuk.
Her yıl Kürdistan’ın farklı bir parçasına odaklandıklarını söyleyen Hajo, festivalin amacını ve Kürt sineması içerisindeki yerini şöyle aktarıyor: “Berlin Kürt Film Festivali’ne 2002 yılında başlamıştık ve amacımız şu idi: Kürt Sineması ile Dünya Sineması arasında bir sayfa açalım, Kürt sinemacıları Kürdistan’dan Avrupa’ya getirip filmlerini burada gösterelim, Avrupalılar da bu filmleri izleyebilsinler. Yani biz istiyorduk ki Kürt halkını tanıtalım ve fırsat varken Avrupalılar da sorularını sorup bu filmleri görsünler ve film yapımcıları ile konuşsunlar. Bu festivali yaptığımızdan beri çok mutluyuz, çünkü her geçen gün daha çok Kürt sinemacıların filmlerinin gösterilmesi ve Avrupalıların onları tanıması bizi mutlu ediyor.”
Roj Hajo, festivalde uzun metraj, kısa metraj, belgesel, eksperimental (deneysel) ve animasyon olmak üzere 5 kategoride toplam 50 filmin izleyiciyle buluşacağını söyledi. Hajo, filmleri seçme kriterlerini ise şöyle anlatıyor: “Yüzlerce film bize gönderiliyor, ekibimizle beraber filmleri kalitesine, hikayesine ve tekniğine göre ayıklıyoruz. Bütün bu özelliklere göre filmleri topluyoruz ve programımızın odağına göre izleyici ile buluşturuyoruz.”
Gani Mirzo ağırlanacak
Rojava’dan Kürt müzisyen Gani Mirzo da festivalde ağırlanacak. Sanatçı Mirzo’nun “Harmony” filminin gösterimine katılacağını ve film gösterimi sırasında canlı müzik yapacağını dile getiren Hajo, bu yıl festivale yenilikler getirdiklerini anlatarak sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu yıl özel bir yenilik olarak, odak noktasında yer alan derin bir sanat sergisi tüm festival haftasını kapsayacak ve ilk defa festivalin yanında bir sergi açıyoruz. Serginin küratörü de Barış Seyitvan olacak. Çalışmalarında Rojava’yı ele alan sekiz sanatçı festival kapsamında çalışmalarını sunacak ve bölgeyle olan ilişkiyi klasik sinemanın ötesine taşıyacak ve ayrıca Rojava’dan Kürt yazar Halim Yusuf’un da bir okuma yapmasını bekliyoruz.”
Su ve ekoloji konferansı
Çevre antropoloğu Şermin Güven’in Kürt bölgelerindeki Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde su ve ekoloji üzerine verdiği konferansta, su politikasının sahadaki siyasi durumu ve yerel halkın direnç stratejileri hakkında bilgi vereceğini de aktaran Hajo, festivalde bir de yarışma olacağını ve festivalin sonunda bağımsız bir jüri tarafından kararlaştırılan kazanan üç filmin para ödülü ile ödüllendirileceğini dile getirdi. Hajo, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Para ödülünü ilk defa film çeken genç yönetmenlere veriyoruz. Amacımız ise genç yönetmenlerin filmleri burada gösterilsin ve gelecekte daha da güzel filmler çekmeleri için motivasyonları olsun. Onlara böyle yardımcı olmak istiyoruz.”
Online kayıtla da izlenebilir
Çocuklar için kısa Kürtçe çocuk filmlerinin de festival programı arasında olduğunu dile getiren Hajo şöyle dedi: “Bu yılı karşılamaktan dolayı çok mutluyuz ve festivale herkesi bekliyoruz. Festivale gelemeyenler isterlerse online olarak festival filmlerine kayıt olup şifreleri ile giriş yapıp buradan festivale katılabilirler.”