10’ncu Berlin Kürt Film Festivali, bu yıl online yapılacak. Odağında çevre, politika, göç, savaş ve tarih gibi birçok konu olan 70’e yakın filmin gösterileceği festivalde birçok panel, sergi ve konser de düzenlenecek
Berlin Kürt Film Festivali, 70’e yakın filmin gösterileceği programıyla 10’uncu yaşına girdi. Koronavirüs (Kovid-19) koşulları nedeniyle fiziki gösterimlerin kısıtlı olacağı festival, çevrimiçi ortamda Ekim ayı sonuna kadar takip edilebilecek.
Berlin Senatosu ve Goethe Enstitüsü tarafından desteklenen 10. Berlin Kürt Film Festivali’nin sanat yönetmenliğini Alman sinemacı Lea Drescher, koordinatörlüğünü Katherina Nasterowa ve Roj Younus üstleniyor. Festivalin program küratörlüğünü ise sanatçı Leyla Toprak gerçekleştiriyor.
Festival dijital ortamda
Festival, 8- 31 Ekim ortamda arasında dijital ortamda yapılacak. Dijital festivalle eş zamanlı olarak 8-14 Ekim tarihleri arasında da pandemi tedbirleri dikkate alınarak sınırlı sayıda konuğun katılımıyla fiziki gösterimler gerçekleştirilecek. Filmler Babylon Mitte, Moviemento ve Ulme35 sinemalarında izleyiciyle buluşacak.
Festival haftası boyunca yerel sinemalarda yaklaşık 20’ye yakın uzun metraj kurmaca film gösterilecek. Deneysel sinema örneklerinden oluşan bir seçkinin de izleyiciyle buluşacağı festival programında soru-cevap etkinlikleri ve paneller de yer alıyor.
Türkiye’de Kürt Sineması
Festival, 2020 yılında dünya genelinde yaşanan ekolojik ve ekonomik krizin yanı sıra, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde ortaya çıkan doğa ve insan hakları ihlallerini sinema aracılığıyla görünür kılınması amacıyla Türkiye’deki Kürt sinemasına odaklanacak.
“Çevre ve politika”, “doğa ve tarih”, “göç ve savaş” ve “feminizm ve eğitim” başlıkları altında Türkiye’de Kürt sinemasının bir panoraması olan ve üç ayrı kuşaktan filmlerin yer aldığı programda 40’a yakın kurmaca, belgesel, deneysel ve çocuk filmi gösterilecek.
‘Yol’ gösterilecek
Yılmaz Güney’in ‘Yol’u yenilenmiş kopyasıyla gösterilecek. Festivalin Focus başlıklı bölümünde Yılmaz Güney’in Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye değer görüldüğü 1982 yapımı “Yol” filminin yenilemiş kopyası gösterilecek. Ahu Öztürk’ün birçok festivalden ödül alan filmi “Toz Bezi”, Erol Mintaş’ın Saraybosna Film Festivali’nde en iyi film ödülünü alan yapıtı “Kilama Dayîka min” (Annemin Şarkısı), Soner Caner ve Barış Kaya imzalı “Rauf” (2016), Zeynel Doğan ve Orhan Eskiköy’ün yönettikleri “Babamın Sesi” (2012) ve Rodi Güven Yalçınkaya’nın sanatçı Heja Türk’ün tutuklanma sürecine odaklanan filmi “Momê” (2020) Focus bölümün öne çıkan yapımlardan.
Öte yandan Kazım Öz imzalı “Dûr”, Berke Baş ve Melis Birder’in çektiği “Bağlar”, Selim Yıldız’ın “Hatırlıyorum”, Güliz Sağlam’ın “Kadınlar Cizre ve Silopi’yi Anlatıyor” ve Ruken Tekeş’in birçok festivalde ödülle ayrılan filmi “Aether” de bu bölümde izleyiciyle buluşacak.
İlk kez kısa film
Ayrıca festival kapsamında genç sinemacıları desteklemek ve görünür kılmak amacıyla kısa film yarışması düzenlenecek. Yönetmen Soleen Yusuf, oyuncu Nazmi Kirik ve Goethe Enstitü direktörü Thomas Kössler’den oluşan seçici kurul yarışmaya hak kazanan 12 filmi değerlendirecek ve seçilen ilk üç filmi ödüle layık görülecek.
10’nunca yıla özel 10 Ödüllü film
Festivalin 10’uncu yıldönümüne özel olarak, daha önceki yıllar festivalde gösterilmiş olan ödüllü 10 film online olarak festivalin internet sitesi üzerinden erişime sunuluyor. Hüseyin Tabak’ın “Çirkin Kral Efsanesi”, Ender Özkahraman’ın “Zor Bir Karar”, Shawkat Amin Korki’nin “Taşa Yazılmış Hatıralar” filmlerinin de aralarında olduğu 10 yapım 15 Ağustos’ta başlayan online gösterimler kapsamında yıl sonuna kadar görülebilecek.
Panel, konser, sergiler…
Açılış gecesi ve festival haftası boyunca Ciwan Haco, Rojda, Kerem Gerdenzeri (Koma Wetan) ve Hani gibi Kürt müziğinin güçlü isimleri online konserler verecek. Yine online gerçekleşecek panellerde ise Heinrich-Böll Vakfı ile Mehmet Mim Kurt’un “The Seven Doors” filminden yola çıkarak “Türkiye’de Eğitim ve Politika” konulu paneli ve Jiyan İnsan Hakları Vakfı’nın işbirliği ile “Sanat ve travma terapisi” konulu paneli gerçekleştirilecek.
Aynı zamanda “Korona zamanında film yapımı” konulu panel de festivalin merakla beklenen panelleri arasında yer alıyor.
Festival programına şu adresten ulaşılabilinir