Kayyım atanan belediyelere alınmayan seçilmiş HDP’li meclis üyeleri, “İki aydan fazladır içeriye almıyoruz. Gittiğimizde bine yakın polis ile karşılaşıyoruz’ diyerek uygulamanın keyfi ve hukuksuz olduğunu ve suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere atanan kayyımlar ile birlikte birçok belediyede meclis üyesi görevden uzaklaştırılırken, hakkında işlem yapılmayan belediye meclis üyeleri ise toplantılara katılmalarına izin verilmiyor.
Son olarak HDP Diyarbakır İl Örgütü’nün kayyım atamaları ve belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına ilişkin 14 Ekim’de yapmak istediği açıklamanın engellenmesi üzerine çıkan arbedede, “polise mukavemet” ettikleri gerekçesiyle tutuklanan ve 4’ü tahliye edilen 5 belediye meclis üyesi, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırılmıştı.
‘Talan sürüyor’
Kayyım atamalarının “AKP iktidarının bitişi” anlamına geldiğini dile getiren görevden alınan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, kayyım atmaları ile birlikte daha önce yaşanan talanın bugün de sürdüğünü ifade etti.
Kayyım atamalarının hukuksuz olduğunu kaydeden Kutlu, bu hukuksuzluğun belediye meclis üyelerinin belediyeye alınmaması ile devam ettiğini belirtti. Belediye meclis toplantılarının Kaymakamın odasında alındığını hatırlatan Kutlu, Cizre’de ortaya koydukları projelerin kayyım tarafından kendi projeleri gibi yansıtıldığını söyledi.
Kutlu, belediyelerde kayyımlarla birlikte yolsuzluğun da başladığını, bu yolsuzluğun devam ettirilmesi için de meclis üyelerinin toplantılara alınmadığını ifade etti.
‘Bahçeye dahi girmemize izin verilmiyor’
Yüksekova Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Yüksel Yılmaz da, büyük bir oy oranı ile kayyımdan aldıkları belediyeye gittiklerinde 680 milyon borç ile karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı.
Yine 4 ay boyunca Yüksekova Belediyesi’ne herhangi bir ödeneğin gelmediğini aktaran Yılmaz, buna rağmen halkla birlikte çalışmalarını sürdürürken belediyelerine kayyım atandığı belirtti. Yılmaz “İki aydan fazladır, bizi içeriye almıyorlar. Belediye meclis üyeleri içeri alınmıyor. Gittiğimizde bine yakın polis ile karşılaşıyoruz. Polis belediye bahçesine dahi girmemize izin vermiyor. ‘Emir var, içeriye alamayız’ diyorlar” diye konuştu.
Randevu talebi
Meclis toplantıları katılmadıkları için alınan kararların hukuksuz olduğunun altını çizen Yılmaz, “25 meclis üyesi bulunan belediyenin 20’si HDP’li. Sürekli bize ‘Kaymakam’dan randevu alın’ diyorlar. Bu halkın oyunu alarak seçilmiş kişilerin belediyeye randevu ile girilmesi isteniyor. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Sur Belediyesi Meclis Üyesi Herdem Kurtay ise, önceki dönem kayyımının borç içerisinde bıraktığı belediyeye tekrardan kayyım atandığını belirterek, şunları söyledi: “Bu ayın altısında meclis toplantısı vardı. Toplantı için belediye girip meclis toplantısı aldık. Toplantı devam ederken polis baskını oldu. Toplantının amacı soruldu bize. İlk defa meclis toplantısı polis tarafından basılmış oldu. Bu hukuksuzluk için bir gerekçe de bulamadılar.”
Belediyenin kendilerine kapandığını belirten Kurtay, kayyım atanmasından belediye meclis toplantısına kadar yaşanan tüm hukuksuzluklar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
Kaynak: MA