Erdoğan her gün yeni kararnamelerle ekonomiyi düzenlemeye çalışırken, göstergelerde beklenen düzelme gerçekleşmiyor. Döviz yine yüksek, yıl sonu beklentisi karamsar, uluslararası kurumlar kaygılı
Türkiye’nin ekonomik göstergeleri yeni kabinenin ikinci haftasında düzelmek bir yana geriliyor. Merkez Bankası’nın her ay gerçekleştirdiği beklenti anketine göre yıl sonu enflasyon beklentisi Haziran’daki yüzde 12.28’den 13.88’e yükseldi. Yıl sonu dolar kuru beklentisi 4.58 liradan 4.83 liraya yükselirken, 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi 4.78 liradan 5.06 liraya yükseldi. Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 66 katılımcıyla gerçekleştirdiği Beklenti Anketi Temmuz sonuçlarına göre; yıl sonu cari açık beklentisi 53.5 milyar dolardan 54.8 milyar dolara yükseldi, yıl sonu büyüme beklentisi yüzde ise 4.2 düzeyinde kaldı. 2019 büyüme beklentisi ise yüzde 4.1’den yüzde 4.0’a geriledi.
TÜPRAŞ’ın notunu indirildi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 11 Türk şirketinin notlarını da gözden geçirdi. Bu şirketlerden TÜPRAŞ’ın (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.) notu düşürüldü. Fitch, 13 Temmuz’da Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu da BB’ye indirmişti. Dünya gazetesinin haberine göre Fitch’in Türkiye’nin notunun indirilmesine bağlı olarak notlarını gözden geçirdiği şirketler arasında Coca-Cola İçecek, Emlak Konut, Başkent Elektrik Dağıtım, Enerjisa Enerji, Arçelik, Migros, Rönesans Gayrimenkul, Türk Telekom, Turkcell İletişim, Turkcell Finansman ve TÜPRAŞ var. TÜPRAŞ’ın da bünyesinde bulunduğu Koç Holding’in notu Standard & Poor’s Rating Services (S&P) tarafından geçen günlerde indirilmişti.
Ani duruş riski var
Öte yandan, Uluslararası Finans Enstitüsü’ne (IIF) göre büyüme önemli ölçüde yavaşlarken, borçlanma maliyetini artıran ve ani sermaye çıkışını tetikleyen riskler artmaya devam edecek. IIF raporunda, büyümenin daha sıkı mali koşullara bağlı olarak 2019’da önemli ölçüde yavaşlayacağı öngörülürken, borçlanma maliyetlerinin yükseldiğine ve kısa vadeli sermaye hareketleri için ‘ani duruş riskinin’ halen yüksek olduğuna işaret edildi.
Konutlar satılamıyor
Gayrimenkul veri analizi platformu Endeksa’nın ‘İstanbul’da Güncel Satılık Konut Stoğu’ başlıklı araştırmasına göre, İstanbul’da satılmayı bekleyen konut sayısı 220.711 oldu.
EKONOMİ SERVİSİ