Kurda değer kaybı ile birlikte var olan ekonomik kriz derinleşirken eleştirilerin hedefinde olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ekonomide milli bağımsızlığın bir bedeli var” diye bir paylaşımda bulundu
Açlık ve yoksullukla birlikte, işsizliğin milyonları bulduğu ülkede bakanın yaptığı bu açıklamaya zaten asıl bedeli ödeyenlerin işçiler, emekçiler ve yoksullar olduğu yorumları yapıldı.
‘Sıra sizde’ dedi
Albayrak, döviz ve altın fiyatlarında dalgalanma sürerken kişisel Twitter hesabında bir paylaşımda bulundu. “Ekonomide milli bağımsızlığın bir bedeli var, ecdadımız bu bedeli canı pahasına sayısız kere ödedi” diyen Albayrak, şöyle devam etti: “Sıra bizde. Biz bugün bağımsızlık mücadelesinde taşın altına elimizi değil, yüreğimizi koyuyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun.”
TL daha çok değer kaybedecek
Bakanın bir bedeli var diyerek ekonomide daha zor günlerin sinyalini verdiği açıklamasıyla birlikte açıklanan resmi veriler de yaşanan krizi ortaya koydu. Merkez Bankası ağustos ayı beklenti anketi sonuçlarına göre, 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde yüzde 10.22’den 10.82’ye yükseldi. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10.22 iken, bu anket döneminde yüzde 10.82’ye yükseldi. Merkez Bankası Beklenti Anketi sonuçlarına göre, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9.33 iken, bu anket döneminde yüzde 9.70 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 8.38 ve yüzde 8.58 olarak gerçekleşti. Cari yıl sonu döviz kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 7.0188 TL iken, bu anket döneminde 7.3438 TL’ye yükseldi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 7.26 TL ve 7.68 TL olarak gerçekleşti.GSYH 2020 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde -1.32 iken, bu anket döneminde yüzde -1.56 oldu. 2021 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket dönemine yüzde 4.65 iken bu anket döneminde yüzde 4.46’ya geriledi.
TL üstündeki baskı daha da artacak gibi
Türkiye ekonomisinde yaşanan kriz dünya basını tarafından da yakından takip ediliyor. CNBC’de yer alan haberde, Türk Lirası’nın dolar karşısında en düşük seviyeyi gördüğü hatırlatıldı. Ayrıca uzmanların, düşüşün devam edeceği yönünde görüş bildirdiği aktarıldı. Haberde, para biriminin zayıflığının nedenleri sıralandı. Buna göre Türkiye’nin alışılmadık para ve maliye politikası ile Merkez Bankası’nın eskisi kadar bağımsız olmadığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl temmuz ayında yüksek faiz oranları nedeniyle anlaşmazlık yaşadığı Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden aldığı hatırlatıldı ve bu süreçte faizlerin yüzde 24’ten yüzde 8.25’e sert bir şekilde çekildiği belirtildi. Haberde uzman görüşlerine de başvuruldu. Goldman Sachs’ın döviz bölümünün ortak başkanı Kamakshya Trivedi, “Merkez Bankası, likiditeyi sıkılaştırmak için bazı önlemler alsa da reel politika faizinde herhangi bir düzeltme yapmadı. Lira üzerindeki baskının daha da artması bekleniyor gibi” dedi.
BlueBay Asset Management’ın analistlerinden Timothy Ash de, “Yetkililer TL’yi savunmak için 65 milyar dolar harcadı. Ancak şu anda liranın zayıflamasına izin vererek dış finansman ihtiyacını dengelemek zorunda olduklarını kabul ettiler” diye konuştu. Reuters’ta yer alan haberde ise Türkiye’deki altın talebi masaya yatırıldı. Haberde, yurttaşların sadece iki haftada 7 milyar dolarlık altın aldığı belirtildi. Avrupa’da yayın yapan ve ekonomik gelişmeleri okuyucularına duyuran IntelliNews dergisinin internet sitesinde yer alan haberde ise Türk bankalarının döviz çekimlerinden komisyon almaya başladığına değinildi.
Ekonomi Servisi