Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Savunma Bakanı olan Sergey Şoygu’nun görevden alınmasını yorumlayan BBC Rusya editörü, ‘İlk olarak; Rusya’da kabine masasının çevresinde kim oturursa otursun, ülkedeki kilit kararları sadece tek bir adam alıyor – o da Devlet Başkanı Putin’ dedi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 5. dönemine başlamasının hemen ardından, kabinede bazı değişikliklere gitti. Çarpıcı ve önemli değişiklik 12 yıldır Savunma Bakanı olan Sergey Şoygu’nun görevden alınması oldu. Şoygu’nun yerine Başbakan Yardımcısı ve ekonomist Andrey Belousov atandı.
Andrey Belousov, ordu veye istihbarattan gelmeyen bir isim. BBC Rusya editörü Steve Rosenberg, Şoygu’nun görevden alınmasını yorumlarken “İlk olarak; Rusya’da kabine masasının çevresinde kim oturursa otursun, ülkedeki kilit kararları sadece tek bir adam alıyor – o da Devlet Başkanı Putin. Modern Rusya’da tüm siyasi sistem onun çevresinde inşa edilmiş durumda. Bu yüzden hükümete giren ya da çıkan isimleri düşünürken unutmamak gerekir ki, merkezi politikanın değişmesi pek de olası değil” dedi.
Haberde ayrıca şunlar kaydedildi:
“Görev değişiklikleri Rusya’da nadir yaşanıyor. Özellikle de ülkenin en önde gelen siyasi aktörleri söz konusuysa. Mesela ülkenin duayen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 20 yıldır bu görevde. Sergey Şoygu da 12 yıldır Savunma Bakanı’ydı (aynı süre içinde İngiltere’de savunma bakanı 6 kez değişti). Şoygu, Putin’in en yakın müttefiklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu da bizi şu fikre getiriyor: Putin’e yakın olmak, birlikte balığa ya da ava çıkmak, mantar toplamak… Bunların hiçbiri işinizin garanti olduğu anlamına gelmiyor. Şoygu’nun yerini bir teknokrat olan, ekonomist Andrey Belousov alacak. Şoygu da Rusya Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevine atandı. Ancak bu bir terfi değil. Yardımcılarından biri, Timur Ivanov, yakın zamanda yolsuzluk suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı.
Ayrıca, Şoygu’nun yerine bir ekonomistin getirilmesi de, Rusya’nın Ukrayna savaşına harcadığı yüklü para düşünüldüğünde, anlamlı. Rusya’nın savunma harcamalarının artarak gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 7’sine ulaştığı tahmin ediliyor.”
MOSKOVA