DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi
Amed’de 23 Aralık’ta gözaltına alınarak tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır hakkında tahliye kararı verildi. 14 il eşbaşkanıyla birlikte gözaltına alınan Bayındır Amed il Eşbaşkanı Hayrettin Altun ile birlikte tutuklanmış ve Altun geçtiğimiz aylarda tahliye edilmişti. Bayındır için ise bugün tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmada tahliye kararı verildi.
Bayındır’ın 14 eylem ve etkinliğe katıldığı için ve “gizli tanık” ifadesi bulunması nedeniyle 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
100 yıllık süreç devam ettiriliyor
Savunmasında hukuka aykırı açılan soruşturmanın Kürt sorununa bakış açısını yansıttığını vurgulayan Bayındır, “Lozan Antlaşması’ndan sonra Cumhuriyet tek dil, tek ırk üzerine, inkar ve imha üzerine inşa edildi. Bu süreçte toplumumuz da bu anlaşmayı kabul etmediğini gösterdi. Bu inkar ve imha süreci İstiklal Mahkemeleri’yle, Takriri Sükûn Kanunları ve özel yetkili mahkemelerle sürdürülüyor. Bu inkar ve ima sürecine karşı Kürtler 100 yıldır mücadelelerini sürdürüyor. Farklı yol ve yöntemlerle bu süreç devam ettiriliyor, dayatılıyor” diye konuştu.
İddialar soyuttur
Kürt siyasetinin, Kürt sorununun çözümü için verdiği mücadelenin şeffaf, demokratik ve hukuka uygun olduğunu dile getiren Bayındır, yaptığı çalışmaların ve katıldığı etkinliklerinin yasal olduğunu vurgulayarak, “Gizli tanığın ifadeleri ‘Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ hikayesi gibidir. İfadelerinde ne yer ne zaman ne de başka bir şey vardır. Benim hakkımda bir arşiv oluşturuldu, gizli tanık da o oluşturulan arşiv doğrultusunda ifade vermiştir, iddiaları soyuttur. Bana göre emniyetin fezlekesinden ibarettir” ifadelerini kullandı.
Bayındır’ın savunmasının ardından tutukluluk hakkında mütalaasını sunan iddia makamı, Bayındır’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
‘Neden bu kadar beklediniz?’
İddia makamının tutukluluğun devamı yönünde verdiği mütalaaya karşı beyanda bulunan Bayındır’ın avukatı Muharrem Şahin, müvekkiline yönelik soruşturmanın 2019’da başlatıldığını hatırlatarak, müvekkilinin katıldığı eylemler eğer suç teşkil ediyorsa eylem sonrası neden bir soruşturma başlatılmadığını bu kadar süre beklenildiğini sordu.
‘Burada DBP yargılanıyor’
Müvekkilinin partisinin seçim sonrası düzenlediği kutlama etkinliklerine katılmakla da suçlandığına işaret eden avukat Burhan Arta da, “AKP’liler de seçim sonrası etkinliklere katılıyor. AKP, MHP, CHP’liler de bunu yapar, onlara bundan dolayı soruşturma açılıyor mu? Burada DBP yargılanıyor. DBP’nin eğitim vermekle suçlanıyor. AKP, MHP bunu yapmıyor mu? Kadrolarını yetiştirmiyor mu? DBP’nin kozmik odasının var olduğu iddia ediliyor. Polis 3 ayda bir baskın yapıyor, öyle bir oda çıktı mı ortaya? Bodrum katında örgütsel eğitim ve toplantılar yapıldığı söyleniyor. DBP’nin bodrum katı yok. Mahkeme bunu hiç araştırdı mı?” sorularını yöneltti.
Savunmaların ardından mahkeme tutuklamaya ilişkin yapılan savunmalardan sonra verdiği kısa aranın ardından Bayındır’ın tahliyesine karar verdi.
AMED