Batman Tabip Odası, kentte 625 kişinin virüs tanısı konduğunu ve 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Oda yurttaşları temkinli olmaları konusunda uyardı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi ve Batman Tabip Odası, kentte koronavirüs salgınına ilişkin yaşanan son gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 27 Mayıs itibariyle kentte koronavirüs tanısı konan kişi sayısının 625, yaşamını yitiren kişi sayısının 7, Covid-19 tanısı konan sağlık çalışanı sayısının ise 20 olduğu bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, şimdiye kadar kentte 6 bin 200 test yapıldığı belirtildi.
Test sayısı artsın
“Elbette ki Batman’da ilk günden beri günlük test ve vaka sayısı açıklanmış olsa vaka sayısı ve test ilişkisini daha gerçekçi ve bilimsel verilerle yorumlama şansımız olurdu” denilen açıklamada, “Bu anlamda salgının başında önerdiğimiz testlerin sayılarının ve merkezlerinin arttırılmasına yönelik önerilerimizin de ne kadar yerinde olduğu anlaşılmaktadır. Yine ara ara basın ile paylaşılan verilerden görebildiğimiz kadarıyla ilimizde test sayılarının dönem dönem artıp dönem dönem de azaldığını gözlemleyebiliyoruz. Tespit edilmeyen her vakanın hem kendisi hem de toplum açısından risk taşıdığı bilinen bir gerçek. Bu anlamda sağlık sisteminin her vakayı tespit edebilme, izole edebilme, tedavi edebilme, her temaslı kişiyi izleyebilme ve karantinaya alabilmenin yöntemi de elbette ki yaygın test yapmaktan geçiyor” diye belirtildi.
Kentte son bir günlük yeni vaka sayısının 37 olduğu, bu nedenle salgın tehlikesinin kentte hala toplum sağlığını tehdit etmeye devam ettiğine vurgu yapılan açıklamada, rehavete kapılmadan tedbirli olunması gerektiğinin altı çizildi.
Açıklamada, 1 Haziran itibariyle atılacak olan “normalleşme” adımlara ilişkin öneriler şu şekilde sıralandı:
“* Sağlık hizmetleri iki ana kulvarda sürdürülmelidir:
* Koronavirüs hastalarının gereksinimi olan koruyucu, tanı, izolasyon ve tedavi hizmetlerinin sunumu,
* Salgın sürecinde ertelenmiş, birikmiş olağan sağlık sorunlarına sahip hastaların başvurularına yanıt verilmesi
* Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının fiziki şartları ve çalışma koşulları yukarda ifade ettiğimiz gibi uzun bir süre bu iki kulvarda da sürdürülebileceği şekilde pandemiye uygun dizayn edilmeli ve gerekli planlamalar hızlıca yapılmalıdır.
* Salgın sürecinde ertelenmiş, birikmiş olağan sağlık sorunlarına sahip hastaların başvurularına yanıt verilmesi, Salgın sürecinde aksayan bağışıklama hizmetlerinin tamamlanması, Kronik hastalıklar, koruyucu hizmetlerle ilgili taleplerin karşılanması, artabilecek Ruh sağlığı hizmetleri gereksinimlerine hazırlık yapılması ve Salgının neden olduğu ekonomik sorunların yansıması olarak artabilecek sağlık hizmet gereksinimi ve talebi için tedbirler alınması gereklidir.
* Her vakayı tespit edebilme, izole edebilme , tedavi edebilme ve her temaslı kişiyi izleyebilme ve karantinaya alabilmenin yolu yine yaygın test yapmaktan geçtiği unutulmamalı. Bu anlamda ilimizde de dönem dönem kamuoyuyla da paylaşılan verilerden gördüğümüz kadarıyla test sayısının azaltılmış olmasının vakaları tesbit edememe riskini barındırdığını ifade etmek istiyoruz.
* Toplum sağlığını korumanın sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasıyla mümkün olabileceği unutulmadan sağlık çalışanlarının nitelikli ve eksiksiz kişisel koruyucu ekipmanları başta olmak üzere tüm çalışma şartları pandemiye uygun düzenlenmelidir.
* İş yerlerinde de fiziksel mesafe, el yıkama olanakları, solunum hijyeni ve beden ısısı izlemleri vb. gerekli korunma önlemleri oluşturulmalı, çalışma koşulları ve fiziki şartlar da çalışanların ve hizmet alacakların sağlığı esaslı olarak düzenlenmeli ve planlanmalıdır.
* Açık ve kapalı tüm sosyal yaşam alanlarının yeniden açılma dönemine uygun bilimsel rehberlerin önerileri doğrultusunda düzenleme ve planlamalarının yapılması gereklidir.
* BM İnsan Hakları Komiseri yaptığı çağrıda ‘Hükümetler şimdi siyasi mahpuslar ve sadece eleştirel veya muhalif görüşlerini ifade ettiği için alıkonulanlar da dahil olmak üzere yeterli yasal dayanak olmadan alıkonulan herkesi serbest bırakmalı’ diyerek çok önemli yol gösterici bir talepte bulundu. Yanı sıra, COVID-19’a karşı özellikle savunmasız olanların, yaşlı ve ağır hasta mahpusların da ivedilikle salıverilmesi gerekenler listesinde yer alması gerektiğini belirtti. Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak bizler de cezaevlerinin koşulları da göz önünde bulundurulduğunda bu çağrıya kulak vermenin önemli olduğunu belirtmek istiyoruz.
* Ve son olarak halkımıza çağrımız da; toplumun büyük bir kısmının halen bu enfeksiyona duyarlı olduğunu unutmadan önerilen bilimsel koruyucu önlemlere uymak anlamında fizik mesafe, hijyen ve temin edebilirlerse uygun maske kullanımı başta olmak üzere bulaştırıcılığı engelleyecek tedbirlere titizlikle uymalarının önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.”
HABER MERKEZİ