Gebze Cezaevi’ndeki hasta tutuklu Nazime Avras’ın hastane başvurularının, yönetim tarafından her defasında ‘iyisin, idare et’ denilerek reddedildiği belirtildi
Bitlis’in Güroymak ilçesinde 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Belediye Eşbaşkanı olarak seçilen Nazime Avras, seçilme yükümlülüğü olmadığı gerekçeyle görevden alındı. Ardından HDP Bitlis İl Eşbaşkanı olan Avras, 25 Kasım 2016’da “örgüt üyesi olmak”, “örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak”, “Yardım ve yataklık etmek” suçlamalarıyla tutuklandı. Hakkında 10 yıl 10 ay hapis cezası verilen Avras, 5 ay boyunca Bitlis E Tipi Cezaevi’nde tutuklu kaldı. Ardından Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Avras, burada geçirdiği rahim kanaması nedeniyle ameliyat edildi. Ameliyattan iki gün sonra apar topar tekrar cezaevine götürülen Avras, çeşitli rahatsızlıklar yaşamaya başladı. Bu nedenle cezaevi idaresine hastaneye gitme başvurusunda bulunan Avras, her seferinde “iyisin, idare et” denildi.
Hastalıkları arttı
Kardeşinin siyasi faaliyetleri nedeniyle 5 yıldır hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunduğunu söyleyen Adile Avras, cezaevi koşulları nedeniyle başlayan hastalıklarının giderek arttığını belirtti. Son olarak ablasının rahim kanaması geçirmesi nedeniyle ameliyat olduğunu ifade eden Avras, “Ameliyat olduktan sonra sadece iki gün hastane de gözlem altında kaldı. Tüm rahmi alınmasına ve kanamasının tekrar başlama riski olmasına rağmen, apar topar cezaevine götürüldü. Herhangi bir teşhis dahi konulmuş değil. Ameliyattan sonra cezaevi idaresine kontrol için defalarca hastane başvurusunda bulunmasına rağmen, talebi yerine getirilmedi” diye belirtti.
‘Hastaneye götürmemek için bahane üretiyorlar’
Ablasının rahatsızlıklarının artarak devam ettiğini belirten Avras, ayrıca aşırı derecede terlemesinin de olduğunu, bunun için birkaç kere revire gittiğini ancak şikayetinin dinlenilmediğini kaydetti. Avras, “Hastaneye gitmek için defalarca yaptığı başvurular ise idare tarafından kabul edilmiyor. En son yaptığı başvuruya cezaevi idaresi, ‘İyisin, idare et’ demişler. Ayrıca, ‘Eğer hastaneye götürürsek 14 gün boyunca karantinada kalacaksın’ diye hastaneye götürmemek için bahane üretmişler. 50 yaşında olan bir insan, rahatsızlıkları cezaevi şartları nedeniyle ağırlaşıyor ama buna rağmen bir şey yapmıyorlar. Bunu bize neden yaşatıyorlar?” diye sordu.
Kaynak: MA / Mehmet Aslan