Irak’ın petrol kentinde halk, sokağa çıkma yasağını dinlemedi, gösterileri sürdürdü. Bu kez İran konsolosluğu ateşe verildi. İran, tepki olarak sınır kapısını kapattı. Dünkü olaylarda 3 kişi ölürken onlarca kişi de yaralandı
Petrol zengini bölge Basra’da toplumsal tepkiler dinmiyor. Çarşamba gününden bu yana sokaklardan ayrılmayan göstericiler, yasağa rağmen cuma akşamı yeniden sokaklara döküldü. Siyasetçilerin yolsuzluğu, ihmalkarlığı ve kamu hizmetlerindeki yetersizliklere karşı başlayan ayaklanmada bu kez Irak’ın büyük komşusu İran konsolosluğu hedef alındı. Roj News’in haberine göre konsolosluğun camlarını kırarak içeri giren yüzlerce kişi, konsolosluğu ateşe verdi. Binadan alevler ve dumanlar yükselirken, konsolosluk çalışanları eylemciler gelmeden binayı terk etmişlerdi. İran yönetimi ise bunun üzerine Irak’la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı’nı kapattı. Bu arada Tahran, Irak yönetiminden İran konsolosluklarının korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.
Haşdi Şabi de hedef
Perşembe akşamı da eylemciler kentteki Şii silahlı gruplar ve parti binalarını hedef almışt. Eski Haşdi Şabi savaşçılarının öncülük ettiğin İran yanlısı blokun Basra’daki merkezlerinin çoğu eylemciler tarafından tahrip edildi.
9 kişi yaşamını yitirdi
Irak Sağlık Bakanlığı’ndan sabah saatlerinde yapılana açıklamada, dünkü Basra’daki olaylarda 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 50 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Yaralananlardan 48’nin sivil, 2’sinin ise güvenlik güçleri olduğu belirtildi. Salı gününden bu yana protesto eylemlerinde en az 9 eylemci hayatını kaybetti. Perşembe akşamı sokağa çıkma yasağı ilan edildi ancak kent sakinleri yasağı dinlemedi.
Seçimleri etkileyecek
Irak petrolünün yüzde 40’nın tek başına üretildiği Basra’da devam eden olayların hükmet kurulmasına da etki etmesi bekleniyor. Basra’daki protestoların hedefinde hükümet olsa da kendisi de bu kentten olan Başbakan İbadi’nin elini İran’a karşı güçlendirdiği yorumları yapılıyor. Irak’taki etkisin sürdürmeye kararlı olan İran’ın ABD’nin yakın durduğu İbad’yi istemiyor. Ancak Başbakan Haydar El Ebadi ve Şii lider Muktada Sadr’ın oluşturduğu geniş koalisyon da aynı şekilde hükümeti kurmak için kollarını sıvamış bulunuyor. Sadr, görünürde Washington ve Tahran’dan bağımsız bir Bağdat siyaseti talep ediyor.
‘Aç ve sususuz…’
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Basralı eylemci Ali Hüseyin, “Açız, susuzuz, hastayız ve kendi kaderimize terk edilmişiz” dedi. Hüseyin, “Eylem yapmak kutsal bir görevdir ve onurlu her insani katılması gerekiyor” diye ekledi.
Petrol zengini ama yoksul…
Basra, Bağdat’tan sonra Irak’ın ikinci büyük kenti, Basra vilayetinin başkenti. Milyonlarca kişinin yaşadığı bu kent, Fırat ve Dicle nehirlerinin birleştiği Şattülarap üzerinde bulunuyor. Bu konumuyla ülkenin temel limanı olan Basra, zengin petrol yatakları ile de biliniyor. Ama aynı zamanda en dezavantajlı, alt yapısı en kötü olan bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor.Ağustos ayında petrolden 7.7 milyar dolarlık gelir elde edildi. Buna karşın, ülke ağır bir işsizlik, su ve elektrik sıkıntısı ile karşı karşıya.
BAĞDAT – BASRA