Kız kardeşi kaybedilen ve Plaza de Mayo Anneleri’yle birlikte mücadele veren Margarite İsabel Noia, Cumartesi Anneleri ile buluştu. Noia, ‘Türkiye’de baskıya karşı daha fazla insan ailelere destek vermeli’ dedi.
Arjantin, 1976 yılında gerçekleşen askeri darbe ile birlikte 1983 yılına kadar cunta rejimi ile yönetildi. Bu süre zarfında insan hakları örgütlerinin verilerine göre, yaklaşık 30 bin kişi kaybedilip, öldürüldü. Ülkede cunta yönetimi altında gerçekleşen insan hakları ihlallerine karşı ilk örgütlü eylemi ise, kadınlar gerçekleştirdi. Mezopotamya Ajansı’ndan Ferhat Çelik’in haberine göre, anneler kaybedilen çocuklarının akıbetini öğrenmek ve seslerini duyurmak için 1977’de Buenos Aires şehrinin Plaza de Mayo Meydanı’nda toplanmaya karar verdi. Bu eyleme öncülük eden anneler; Pepa Noia, Cándida Gard, Delicia González, Mirta Baravalle, Azucena Villaflor de Vincenti, Berta Braverman, Haydée García Buelas, María Adela Gard de Antokoletz, Julia Gard, María Mercedes Gard,Kety Neuhaus, Raquel Arcushin ve Sra de Caimi oldu.
Anneler de kaybedildi
Beyaz başörtülerine kayıp çocuklarının adını yazıp, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yakınındaki meydanda eylem yapmaya başlayan ailelerin sayısı kısa süre içerisinde 300’lere ulaşır. Buradan yükselen ses karşısında tedirginliğe kapılan dikta rejimi, bu mücadelenin önderlerinden olan Azucena Villaflor de Vincenti ve onunla birlikte birkaç kadını daha kaçırır ve kayıplara onlar da eklenir. Fakat ailelerin mücadelesi bitmez. Anneler her Perşembe günü saat 15.00’da Plaza de Mayo Meydanı’nda sessizce eylem yapmaya devam etti.Kaçırılıp, kaybedilen annelerin cenazelerine ise ancak 2005 yılında ulaşıldı.Külleri, meydanın içinde yer alan bir duvara gömüldü. Bugün hala o meydanda oturmaya devam eden annelerin mücadelesi 42’nci yılına ulaştı. Arjantinli o anneler, Türkiye’de ‘Cumartesi Anneleri’nin ortaya çıkmasına da ilham oldu.
‘Hala bekliyoruz’
Arjantin’de 13 Eylül 1976’da gözaltına alınıp, kaybedilen kızı için Plaza De Mayo Meydanı’na çıkan 14 anneden biri de Pepa Noia’ydı. Anne Noia, yıllarca kızı Josefina García de Noia’nın akıbeti için mücadele etti. Ancak verdiği bu mücadelede nefesi kızının izini bulup, hesap sormasına yetmedi. Bir diğer kızı Margarite İsabel Noia, annesi ile birlikte diğer Plaza De Mayo annelerinin yıllardır devam eden mücadelelerini anlattı. Kardeşi Josefina García de Noia’nın, sadece sendika üyesi olduğu için gözaltına alındığını belirten Noia, “O günden beri çıkmasını bekliyoruz ama oradan çıkmadı. Kardeşimi alıp neyle yargıladılar bilmiyoruz ve hiçbir zaman da bilemeyeceğiz. Çünkü onlar hiç yargılanmadı” dedi.
‘Biz şanslıydık’
Ülkelerinde yaşanan onca şey içerisinde kendilerini ‘şanslı’ olarak değerlendiren Noia, bunu şöyle açıkladı: “Kardeşimin bir çocuğu vardı. Normalde gözaltına aldıkları kişilerin çocuklarını da alıyorlardı. Ancak kardeşimin çocuğunu bir komşuya bırakıyorlar. O çocuk büyüdü, okudu ve profesör oldu. Şimdi iki çocuk babası.” Özellikle 1970’te birçok kaybın yaşandığını dile getiren Nioa, “İnsanlar meydanlara çıktı. Çünkü o insanların sevdikleri alınıp, götürüldü. Onları kimin, neden kaçırdığı, ne yapıldığına cevap buluncaya kadar da çekilmeyeceğiz” diye belirtti.
Birlikte mücadele
Noia, kendileri gibi yıllardır meydanda çocuklarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin yaşadıkları, maruz kaldıkları baskı ve engellemelere de değindi. “Bizler de diktatörlük döneminde çok baskı gördük. Ama biz bir araya geldik ve mücadele ettik. Buradaki baskı da, daha fazla insanın bu ailelere destek vermesiyle aşılabilir” diyen Noia, sözlerini şöyle noktaladı: “Ne kadar çok insan gelip annelerin yanında yer alırsa, o baskı daha çabuk kırılır. Baskı yapanların da, çocuğunu kaybeden bir annenin asla mücadelesinden vazgeçmeyeceğini, asla evinde oturmayacağını bilmeleri lazım.”
İSTANBUL