Ankara’da başlayacak olan 2 günlük ‘Çocukluk Algısı ve Çocuk Politikalarında Yeni Arayışlar’ sempozyumu pek çok açıdan önemli. Alanın uzmanlarının yer aldığı oturumlarda çocuklara yaklaşım konusunda yeni yollar tartışılacak
Ender Öndeş
Eleştirel çocukluk alanını anlamaya ve çocuklarla ilgili konularda çocukların seslerinin duyurulmasına aracılık etmeyi hedefleyen HDP Çocuk Komisyonu, 11-12 Haziran’da Ankara’da “Çocuk Sempozyumu” düzenliyor, Ankara Starton Otel salonunda “Çocukluk Algısı ve Çocuk Politikalarında Yeni Arayışlar” başlığı altında düzenlenecek olan sempozyumun ilk gününde Aksu Bora, Nazan Maksudyan ve Şêrko Kanîwar’ın açılış konuşmalarından sonra Çocuk Komisyonu Eşsözcüleri Nuray Türkmen’in, “Yeni bir çocukluk perspektifi: 3. bir yol mümkün mü?” ve Hüseyin Kaçmaz’ın “Çocukluk ideolojisi ve ayrımcılık deneyimleri” başlıklı sunumları var.
Aynı gün, “Çocukluğun politik inşası ve çocukluk algısı” ve “Aile, Siyaset ve STK’lerin çocuk algısı” başlıklı iki ayrı oturum gerçekleştirilecek. İlk günün son programında ise çocuklar için konser var. Konserde, “Sevinç ve Ulaş ile çocuk şarkıları” ve “Koma Zarokên Ma’yê” çocuklarla buluşacak.
İkinci gün programında, çocukların maruz kaldığı sorunlar, iki ayrı oturumda tebliğlerle masaya yatırılacak. Birçok başlık bu kapsamda ele alınırken, gazetemizin yazarlarından Ezgi Koman da “Türkiye’de Çocuk Hakları” başlıklı tebliğini sunacak. Şiddet, istismar, ihmal, adalet sistemi, eğitim, medya çocukların cinsiyet rolleri gibi birçok konuda atölye çalışmaları yapılacak. Sempozyum, çalışmaların değerlendirilmesi ve tartışılması ile sona erecek.
Eleştirel bir 3. yol
“Nasıl bir ‘ana fikir’den hareketle ‘Sempozyum’ noktasına gelindiğini sorduğumuz Komisyon Eşsözcüsü Hüseyin Kaçmaz, “HDP Çocuk Komisyonu oldukça genç bir komisyon” diyerek sözlerine başlıyor ve “Geçtiğimiz Kasım ayında kuruldu. Komisyonun kurulma amacı HDP’nin çocuk politikasını geliştirmeye dönüktü. Bu denli genç bir komisyon olarak bu sempozyum, aslında bizim bir yılı aşkın sürdürdüğümüz tartışmaların, iç eğitimlerin, pratik çabaların vardığı başka bir politik-pratik aşama. Bu sempozyumla meramımız, çocuk alanında çalışan kurum ve kişilerle, bu alanın emektarlarıyla birlikte hâkim yaklaşımlara karşı başka bir çocukluk yaklaşımını tartışmak, çocukluk algısında ve yaklaşımında 3. bir yolu birlikte yürümenin yollarını aramak” diyor
Modernist ve geleneksel çocuk algısının dışına çıkmanın yol ve yöntemlerini aramak istediklerini belirten Kaçmaz, bunu “politik-toplumsal bir kurgu/inşa olan bu iki yaklaşıma da itiraz eden ve eleştirel bakan bir merakın izini ısrarla sürme çabalarından biri” olarak tanımlıyor.
Her şey birbirine bağlı
Çocukluğun en ciddi sorun alanları şüphesiz yoksulluk, anadil-öğrenilen dil çatışkısı, savaş ortamları, vb… Böylece ortaya çıkan kesişim konusunda da Kaçmaz şunları söylüyor: “Çocuklar, çocuk olmalarından ötürü bu genel memleket halinin daha fazla kuşatması altında kalıyor. Bir başka ifadeyle; çocukların sorunlarını bırakın, varlığına yönelik ciddi tehditlerin olduğu ve iradi kabul edilmediği bir coğrafya ve bir dünyada yaşıyoruz. Bununla birlikte her ezilen kesimin yaşadığı sorunlar oldukça kesişimsel; ancak bu sorunların üstesinden gelebilmek doğrudan ezilenin kendisinin sorunun kaynağı ile mücadele etmesinden geçiyor. Bu nedenle memleketin genel manzarası ne kadar kesişimsel ise HDP’nin de mücadele ve siyaset yapma biçimi de o kadar çok boyutlu olmak durumunda. Ki tam da çocukluk alanının bizim için tali olmaması; aksine diğer alanlar kadar önemli olması da bundan.”
Sorunu geleceğe ötelemiyoruz
“Sempozyum sonrası için çocukluk alanına yönelik başka çalışmalarımız da var” diyor Hüseyin Kaçmaz: “Komisyon olarak önümüze Meclis düzeyinde ve yereller düzeyinde yapılabilecek işler, sorumluluklar koyduk. Örneğin Meclis bünyesinde bir Çocuk İhtisas Komisyonu’nun kurulması için gerekli tüm süreçleri işletmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin çekinceyle imzaladığı BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de çekince konan maddelerin imzalanması için de çalışmalar yürütüyor ve yürüteceğiz. Çocuk Bakanlığı’nın kurulması da hedeflerimiz arasında. Merkezi bütçenin çocuklara duyarlı hale getirilmesi için gerekli süreçleri işletmeye devam edeceğiz.”
Yerellerden yürümek
HDP alternatif politikaların yaşama uygulanması konusunda birçok deneyime sahip aslında. Kaçmaz, bunları özetlerken, “Kayyım gaspından önce belediyelerimizde çocuklar için kurulan birçok kurum çocukların toplumsal özne oluşlarını gözeterek çalışmalar yürüttü. HDP ve bileşeni partiler ile geleneğini miras aldığı partilerin programlarında, seçim bildirgelerinde ve esasen politik hattında çocuklara yönelik bir politika mevcut” diyor ve, “Dolayısıyla yapacağımız çalışmaları muhayyel zamanlara ötelemiyoruz” diye ekliyor. Kaçmaz, reel siyaset ve parlamentonun ötesinde, yerellerde, gündelik hayatta olmanın; yani hakikatin kendisini deneyimlemenin ve doğrudan toplumsallaşmanın gerekliliğini vurguluyor ve son olarak “Çocukluk alanında muhayyel olanı değil hakikati, şehirlerin, sokakların, evlerin içindeki çocukların hayatlarının içinde olmayı, orada çocukluk çalışmalarını çocuklarla ve çocuk alanında çalışan kurumlarla birlikte yapmayı önümüze koyuyoruz” diyor.