Türkiye’deki iktidar ve yandaş medya, basın ve ifade özgürlüğünün herkes için gerekli olduğunu Kahire’deki AA merkezi basılınca hatırladı. Türkiye’deki muhalif basını hedef gösterenler ve hapse atanlar “basın özgürlüğü” demeci patlatma sırasına ve yarışına girdi.
Mısır’ın ulusal güvenliğini tehdit etmesi, İhvan ile hareket etmesi gibi gerekçelerle Anadolu Ajansı Kahire ofisine 15 Ocak akşamı baskın düzenleyen Mısır polisi, AA Kahire Ofisi Mali ve İdari İşler Sorumlusu Hilmi Balcı, Mısır vatandaşı Hüseyin el Kabbani, Hüseyin el Abbas ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) çalışanı Abdelselam Muhammed’i gözaltına alınandı. Gözaltına alınanların Mısır Savcılığınca sorgulandığı öğrenildi.
Gerekçe aynı
Mısır’ın gözaltı gerekçesi, AKP-MHP yönetiminin gerekçe kopyası gibi. AKP’nin İhvan bagajını sık sık gündeme getiren Mısır yönetiminin gözaltı gerekçesi, “AA’nın genel olarak yalan haber yapması”, “Mısır’ın çıkarları aleyhine çalışması”, “Mısır’ın ulusal güvenliğini tehdit etmesi.”, “Mısır’ın görüntüsünü dışarıda kötü göstermesi”, faaliyetlerin arkasında Türkiye ile Mısır’da yasaklanmış İhvan-ı Müslimin’in (Müslüman Kardeşler) olduğu vb.
Kurallar hatırlandı!
Türkiye’de muhalif basına ilanı yasaklayan, haberlere soruşturma ve dava açan, onlarca gazeteciyi hapse atan yönetimi alkışlayan, AKP yönetimini eleştiren habercileri ve yazarları hedef gösteren havuz medyası ve yetkililer Kahire baskınıyla basın özgürlüğünü yeniden hatırladı. Onlarca gazetecinin atıldığı cezaevlerinin bağlı olduğu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Özgür basına yönelik bu pervasız girişimi kınıyorum” dedi. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, “uyulacak evrensel kurallar vardır… Mısır, derhal AA çalışanlarını serbest bırakmalı ve özür dilemeli” dedi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise “Şiddetle kınıyoruz. Bu durum Mısır’da gelinen durumun vahametini göstermektedir” dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Bu mütecaviz ve münasebetsiz davranışın hiçbir hukuki, vicdani ve insani temeli yoktur… Bu ayıp ve kabalığı kınıyor, Mısır’ın yanlıştan dönmesini samimiyetle ümit ve temenni ediyorum.”
İletişim Başkanı Fahrettin Altun: “Darbeci zihniyetlerin özgür haber alma ve ifade özgürlüğüne karşı nasıl bir korku içerisinde bulunduğunu gösteren bu haksız tutuklamaların bir an önce son bulmasını istiyoruz.”
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: “Derhal serbest bırakılmalı ve Türkiye’den özür dilenmelidir.”
Dışişleri de özgürlük dedi
Mısır’ın Ankara’daki maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın gözaltıyı kınadığı açıklamasında dahi basın özgürlüğü vurgusu yer aldı: “Bu pervasız tutumda basın özgürlüğünde hassas görünen Batılı ülkelerin Mısır’daki ihlallere göz yummasının payı bulunmaktadır.” AA Genel Müdürü Şenol Kazancı, Mısır emniyet güçlerinin basına yönelik bu tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek, “Mısır makamları, AA çalışanlarını derhal serbest bırakmalıdır” çağrısında bulundu. Balkan ve Güneydoğu Avrupa Haber Ajansları Birliği “pervasız hareket”, “basın özgürlüğüne zarar verdi” dedi.
Türkiye Çin ile yarışıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 2020 Dünya Raporu’nda, Türkiye’de “derin bir insan hakları krizi” yaşandığı ve “keyfi tutuklamalar” yapıldığı kaydedilmişti. HRW Avrupa Direktörü Hugh Williamson “Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı, hükümeti eleştiren isimlerin serbest kalmasını ve seçimlerin muhalif partilerce kazanılmasına saygı gösterilmesini sağlayana kadar, ülkede hukukun üstünlüğü ve demokrasiye geri dönüş mümkün olmayacak” demişti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne (RSF) göre 2019’da dünya çapında en fazla gazeteci tutuklayan ülke Çin. Mısır, Suudi Arabistan, Suriye ve Türkiye, Çin ile yarışıyor. Meclis tutanaklarına giren sonuçlara göre tutuklu gazeteci sayısı 16 yılda 10 kat arttı. 2019 yılında 59 gazeteci 200 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Mısır: Terör şebekesi
The Independent Türkçe’nin haberine göre Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Hafız “Türk hükümetinin basın ve ifade özgürlüğünde en kötü rejimlerden biri olduğunu” söyledi. Sözcü AA’yı “yasadışı faaliyette bulunmakla” suçlayarak “Türkiye’nin desteğiyle terör örgütü Müslüman Kardeşler üyeleri tarafından kurulan şebekeye yönelik Mısır makamlarının yaptığı tüm icraatlar, bu tür kural dışı ve kanun kaçaklarıyla başa çıkmak için yürürlükte olan yasa ve yönetmeliklere göre gerçekleştirilmiştir… Türk rejimi dünyadaki basın özgürlüğü göstergelerine göre düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve diğer temel hak ve özgürlükleri ihlal etme konusunda en kötü rejimlerinden biri… Erdoğan rejimi basını bastırmış, olağanüstü hal altında birçok gazete, medya organı ve internet sitesinin kapatılmasını sağlamıştır” dedi.
KAHİRE-İSTANBUL