Basın hukuku alanında çalışan ve Kürt gazetecilerin avukatlığını yapan Resul Temur’a savcılık ifadesinde avukatlığını yaptığı dosyalar soruldu. Temur adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı
Basın hukuku konusundaki deneyimleri nedeniyle haklarında soruşturma ve kovuşturma açılan Kürt gazetecilerin avukatlığını yapan Resul Temur’un savcılık ifadesi tamamlandı. Bugün sabah saatlerinde avukatlar Mehmet Öner, Zozan Acar, Pirozhan Karali’yle birlikte adliyeye sevk edilen Temur’a, açık tanık Ümit Akbıyık’ın Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi olduğunu söylediği ve “ÖHD’nin basın komisyonunda” olduğu iddiası ve ücretsiz avukatlık hizmeti verip vermediği ve bazı müvekkillerinin dosyaları soruldu.
‘11 yıl basın hukuku alanında çalıştım’
Akbıyık’ın “suçlama konusu yapılan” iddialarına yanıt veren Temur, Akbıyık adlı şahsı tanımadığını ifade etti. 13 yıldan beri avukatlık yaptığını belirten Temur, 13 yıllık meslek hayatının 11 yılını basın hukuku üzerine olduğunu ifade ederek, “Adli işlem gören Kürt gazetecilerin birçoğunun avukatlığını yaptım. Zannederim ki Ümit Akbıyık isimli şahıs ihtisas yapmış olduğum bu alanı bu şekilde kirminalize etmektedir. Girmiş olduğum dosyalara herhangi bir yapı, örgüt ya da şahsın örgütsel yönlendirmesiyle katılmadım. Özgürlük İçin Hukukçular Derneğine üyelik başvurusu yapmıştım. Başvurumun onaylanıp onaylanmadığını bilmiyorum. Bu dernek yasal bir dernektir. Ayrıca derneğin basın komisyonu şeklinde bir bölümü yoktur” dedi.
Müvekilleri soruldu
Müvekkilliğini yaptığı kişiler sorulan Temur, bu kişileri tanıdığını ve avukatlıklarını yaptığını belirtti. Avukatlığını yaptığı ve 16 Haziran 2022’de Kürt gazetecilere yönelik operasyonda 16 meslektaşıyla birlikte tutuklanan gazeteci Aziz Oruç’un da sorulduğu Temur, “Aziz Oruç’u tanırım. Kendisiyle resmi vekalet sözleşmemiz bulunmaktadır. Mevcut durumda tutuklu olduğu dosyayı takip etmekteyim. Bana sormuş olduğunuz bu şahısların vekalet sözleşmelerini dosyaya sunabilirim” ifadelerini kullandı.
‘Soruşturma Avukatlık Kanunu’n aykırı’
Temur’un avukatları da Avukatlık Kanunun 36’ncı Maddesi’nin avukatın müvekkille hukuk ilişkisine dair sır saklama yükümlülüğünü getirdiği hatırlatılarak, “Bir avukatın mesleki faaliyetlerini nasıl yürüttüğü, müvekkilleriyle nasıl bağlantı kurduğu, ücret alıp almadığı, ücret almışsa makbuz kesip kesmediği bir ceza soruşturmasının konusu olmadığı gibi doğrudan avukatlık mesleği ile ilgili olan ve avukatlık mesleği gereği müvekkil ile vekil arasında gizli kalması gereken bilgileri ifşa etmeyi amaçlamaktadır. Bu soruşturma bu yönüyle Avukatlık Kanunu’nun 36’ncı Maddesine aykırı olarak doğrudan avukatlık mesleğine yönelik tehdit içermektedir. Şayet bu soruşturma sonucunda müvekkilimizin tutuklanmasına karar verilirse bu tedbir çok ağır olacağı gibi savunma mesleğini ortadan kaldıracaktır. Yurttaşlar açısından da adil yargılanma e savunma hakkını ortadan kaldıran bir sonuç yaratacaktır” diye belirtti.
Tanık Ümit Akbıyık’ın beyanlarının somut hiçbir belgeye dayanmadığını ifade eden avukatlar, tanığın beyanlarının soyut suç isnadı içerdiğini ifade ederek, müvekkillerinin tutuksuz yargılanmasını istedi.
Serbest bırakıldı
Savcılık ifadesi tamamlanan Temur’un, diğer avukatların ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından mahkemeye sevk edilen Temur adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
Kaynak: MA