Şêladizê’de TSK’nin askeri üssüne yürüdükleri ve protesto eylemi yaptıkları gerekçesiyle 15 gündür gözaltında bulunan 18 kişi, Baas Rejimi döneminde çıkarılan 156 nolu yasayla yargılanabilir. Yurttaşlar “Kamu düzenini ve halkın birliğini bozmak”, “Casusluk yapmak”, “Halkına karşı dış devletlerle işbirliği yapmak” ile suçlanıyor.
Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik 23 Ocak’taki hava saldırılarında 4 sivilin yaşamını yitirmesi sonrası Şêladizê halkı 26 Ocak’ta TSK’nin Sîrê Askeri Üssüne yürümüş askeri araç ve çadırları ateşe vermişti. Askerin protestoya müdahalesinde 2 kişi yaşamını yitirmişti. Olay sonrası Türkiye’nin talebi üzerine asayiş güçleri onlarca kişiyi gözaltına aldı. 18 kişi 15 gündür gözaltında tutuluyor.
Baas Rejimi’nin yasası devrede!
Rojnews’in geçtiği habere göre; Duhok Mahkemesi, gözaltına alınan 18 kişi hakkında, Baas Rejimi’nin 1969’da çıkardığı 156 nolu yasanın 111’inci ve 156’ncı maddelerine göre soruşturma başlattı. “Kamu düzenini ve halkın birliğini bozmak”, “Casusluk yapmak”, “Halkına karşı dış devletlerle işbirliği yapmak” suçlamasıyla düzenlenen 156 nolu yasayla suçlan!an kişiler idamla da yargılanabilir. Kürdistan Bölgesi Parlamentosu 2003 yılında idam cezasını kaldırarak yerine müebbet hapis cezasını getirdiği için söz konusu madde ile yargılananlar müebbet hapis cezasına çarptırılabilir.
‘11’inci yasaya göre yargılanmalı’
Şêladizê’deki protesto sonrası gözaltına alınan ve aralarında gazeteci ve sivil aktivistlerin bulunduğu 18 kişiye ilişkin Rojnews’e bilgi veren Avukat Erdelan Şêx Fatih, “Gözaltına alınan kişiler 2010 yılında parlamentoda çıkan 11’inci yasaya göre yargılanmalı. 2010’da çıkarılan yasa gösterilere katılan ya da bu amaçla gözaltına alınanları kapsıyor. Kürdistan Bölgesi Parlamentosu 2003 yılında aldığı bir kararla Türk askerlerinin Başur topraklarından çıkarılmasını istedi. Yasanın üzerinden yıllar geçti hala neden çıkarılmadılar. Halkın Türk askerlerini Başur topraklarından çıkarmak istemeleri yasaya aykırı değildir. Türk askerlerinin çıkarılması için bütün yasal yollara başvurulmalıdır” dedi.
‘Hükümet halkı susturmak için 18 kişiyi cezalandırmak istiyor’
Gözaltındakilere yönelik suçlamaların siyasi olduğunu söyleyen Fatih, “Hükümet halkı susturmak ve eylemlerin bir daha gerçekleştirilmemesi için 18 kişiyi cezalandırmak istiyor” ifadelerini kullandı.
Gözaltına alınan kişilerin mahkeme günlerini beklediklerini söyleyen Fatih, “Gözaltındaki kişiler 156 nolu yasaya göre yargılanırsa, avukat heyeti olarak Kürdistan Bölgesi Genel Mahkemesi, Duhok Mahkemesi ve Kürdistan Bölgesi Parlamentosu ile görüşeceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ