Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında göçük altında kalan son işçiye de ulaşıldı. Yaşamını yitiren işçilerin sayısı 41’e yükseldi. Sayıştay raporu katliamın göz göre göre geldiği söyledi
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu, patlamanın neden kaynaklı olduğunun henüz net olmadığını söyledi. Arslan, “Yer altında mahsur kalan işçiler var” açıklamasında bulundu.
AFAD trafo patlaması açıklaması yaptı ancak kısa bir süre sonra maden ocağında grizu patlaması yaşandığı anlaşıldı. AFAD ise bu paylaşımını silmek zorunda kaldı.
Maden ocağında yaşamını yitiren işçilerin sayısı 40’ı bulurken Sayıştay’ın 2019 yılı raporunda patlama riskinin yazıldığı ortaya çıktı.
Başsavcılıktan soruşturma
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise “Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor.” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağında patlama meydana gelen Amasra’ya hareket etti.
Amasra’da meydana gelen patlama nedeniyle Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, “Bartın Amasra’daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir.” açıklamasında bulundu.
AFAD açıklama yaptı
AFAD, patlamaya ilişkin açıklama yaparak, ‘Maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir’ dedi. Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, 6 işçinin hareketsiz göründüğünü tahliye ekiplerinin çalışmaya devam ettiğini vurguladı. Ancak daha sonra AFAD bu açıklamasını silerek sehven yapıldığını söyledi.
Öte yandan, CHP heyeti bölgeye gideceğini duyurdu.
Bağımsız Maden İş: 90’a yakın işçi var
Bağımsız Maden İş, sanal medya hesabından patlamaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bartın’da Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda 300 metre kotta patlama meydana geldi. Vardiyada 90’a yakın işçinin olduğu bilgisi geldi. Genel merkezimiz olarak yola çıkıp bölgeye gidiyoruz. Her hangi bir can kaybı olmadan atlatılmasını diliyoruz.” Bağımsız Maden İş yöneticilerinin de Amasra’ya doğru hareket ettiği öğrenildi.
İnceleme yapmışlar
5 Ekim 2022’de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı başkanlığında Uzman Denetçiler ile TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve beraberindeki ekibin Amasra TİM’de (Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi) yer altına inerek -300/-350 kotları arasında incelemelerde bulunduğu ortaya çıktı.
Sayıştay 2019’da uyarmış: Grizu patlama riski artıyor
Sayıştay’ın, patlama meydana gelen Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden işletmesine yönelik 2019’da “ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor ” uyarısında uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın sosyal medyadan paylaştığı belgede, Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporuna ait belgede, kurumun, patlamanın yaşandığı -300 kotuna ilişkin uyarıda bulunduğu görülüyor.
Yavuzyılmaz söz konusu belgeyi şu notla paylaştı: “Sayıştay uyarmıştı! Sayıştay, Bartın Amasra’daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını; Çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor diyor! Kaynak: Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu.”
Yaşamını yitiren işçilerin sayısı yükseliyor
Koca ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada ise “Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise bölgeye gelerek maden patlaması hakkında açıklamalarda bulundu. Soylu açıklamasında, “2 ambulans uçak Zonguldak’taki havalimanına inerek sahra hastanesi oluşturuldu. Burada çalışan kardeşimizin sayısı 110. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı. Şu ana kadar 21 kardeşimiz intikal etti. 14 kardeşimiz yaşamını yitirdi” dedi.Daha sonra 5 işçinin daha cansız bedeni çıkarıldı.
Sayı 28’e yükseldi
Koca’nın 06:38’de yaptığı son paylaşımda yaşamını yitiren işçi sayısının 28’e yükseldiği duyurdu. Koca, “İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor.” bilgisini paylaştı.
40 işçi yaşamını yitirdi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katliamın yaşandığı maden ocağının önünde. Burada yaşanan katliama ilişkin son bilgileri açıklayan Soylu, 40 madencinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Türk-İş Başkanı Bartın’da yaşanan katliam için ‘kaza’ dedi
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay maden katliamının yaşandığı ocağın önünden açıklamalarda bulundu. Katliam için kaza tabiri kullanan Atalay, “Cenazelerimiz var, onları gömdükten sonra bakanlarımızla birlikte oturup ne oldu bakacağız” ifadelerini kullandı. “Biz son olsun istiyoruz ama son olmuyor” diyen Atalay arama kurtarma faaliyetlerinde madencilerin deneyimli olduğu da sözlerine ekledi. Ancak madencilerin arama kurtarma faaliyetlerinde nasıl deneyim kazandığını atladı.
Son işçiye de ulaşıldı
Bartın’da göçük altında kalan son işçiye de ulaşıldı. Yaşamını yitiren işçilerin sayısı 41’e yükseldi.
HABER MERKEZİ