Yeni adli yıl açılışına dair mesaj veren Barolar ve hukuk örgütleri, Türkiye’deki yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığının kaybedildiğini, savunma hakkının kısıtlanarak yargının bir kriz halinde olduğunu vurguladı
Barolar ve hukuk örgütleri, 2020-2020 yeni adli yıl açılışına dair mesajlarını birçok kentte yaptıkları açıklamalarla verdi.
Tahir Elçi unutulmadı
Diyarbakır Barosu yönetimi, 2020-2021 adli yılı açılışına ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Baro üyesi bir çok avukatın cübbeleriyle katıldığı açıklamada, üzerinde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafının da bulunduğu “Em te ji bir nakin / Seni unutmayacağız” yazılı pankart taşındı.
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, burada yaptığı konuşmasına Kovid-19 salgınının bir kez daha sosyal devlet ve hukuk devleti ilkesinden ne kadar uzaklaşıldığını gösterdiğini söyleyerek başladı.
Tahir Elçi cinayetine ilişkin açılan davanın failleri aklama niyeti taşıdığını söyleyen Aydın, Baro olarak faillerin cezalandırılması için mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.
Aydın, sonrasında ‘adil yargılanma’ talebiyle başlattığı ölüm orucunda yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik’in ATK raporlarına rağmen tahliye edilmemesi üzerinde durdu. Aydın, aynı taleple ölüm orucunda olan Avukat Aytaç Ünsal’ın adil yargılama talebinin karşılanması ile ölüm orucu eyleminin son bulması çağrısında bulundu.
Yargı kriz halinde
Türkiye’deki yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığının kaybedildiğini, savunma hakkının kısıtlanarak yargının bir kriz haline girdiğinin altını çizen Aydın, “Yargılamalar, suç ve delil kavramından öte siyasal gündem ve iktidar erkinin etki ve baskısıyla şekillenen, asıl amacı suçla mücadele değil, siyasal ikbali korumak olan kaotik bir duruma tekabül etmektedir. AİHM, aynı zamanda baromuz üyesi olan meslektaşımız Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkında, tutukluluk halinin siyasi amaçlarla verildiği ve sürdürüldüğünü belirtmesine rağmen her ikisinin de tutukluluk hali iktidarın müdahaleleriyle devam ettirilmektedir. Bu hukuksuzluğa son verilmeli, Demirtaş ve Kavala derhal serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.
İstanbul Sözleşmesi
Kadına karşı şiddeti önleme konusunda büyük bir öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi’nin gerçeklikten uzak manipülatif tartışmalara konu edildiğine işaret eden Aydın, “Kadına karşı şiddeti önlemek istiyorsanız 6284 sayılı Kanunu ve İstanbul Sözleşmesini eksiksiz uygulayın. Bazı kadın cinayetlerinin faillerinin korunduğunu fail Musa Orhan’ın serbest bırakılmasından da açıkça görmekteyiz. Kadın cinayetleri ve çocuk istismarları konusunda kolluğun, savcıların ve hakimlerin eğitilerek uzman kolluk birimleri ve ihtisas savcılıkları ve mahkemeleri ihdas edilmesi sağlanmalıdır” diye ekledi.
51 kayyum
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 7145 sayılı yasa ile OHAL KHK’ları ile getirilen düzenlemeler kalıcı hale getirildiğini hatırlatan Aydın, HDP’nin kazandığı belediyelerin 65’inden 51’ine kayyum atandığını ve hukuka aykırı bir şekilde tutuklanan belediye başkanlarının derhal serbest bırakılarak görevlerine iade edilmelerini istedi.
Barış ısrarı
Kürt meselesindeki çözümsüzlüğün ve güvenlikçi politikaların şiddeti toplumsal alana taşıdığını vurgulayan Aydın, “Yıllardır binlerce insanımızın ölümüne ve ekonomik kayıplara neden olan, temel hak ve özgürlüklerin askıya alınmasına gerekçe gösterilen bu çatışmaya son verilmelidir. Barış, ısrarla ve inatla talep edilmelidir” şeklinde konuştu.
Aydın, yeni adli yılın evrensel hukuk ilkelerine bağlı demokratik bir hukuk devleti özlemiyle halklara demokrasi, adalet, eşitlik ve özgürlük getirmesi temennisinde bulundu.
‘Herkes için adalet arıyoruz’
Mersin Barosu, yeni adli yıla ilişkin Cumhuriyet Alanı’nda tören düzenledi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ve Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’ın yanı sıra çok sayıda avukat törene katıldı.
Törende konuşan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Savunma ve barolar suçlu gibi gösterilmeye çalışılıyor. Suçluyuz, çünkü herkes için adalet arıyoruz. Adaleti tırnaklarımızla kazıyıp gün yüzüne çıkaracağız” dedi. Yargı camiası yetkililerinin avukatları yok sayma ve görevlerini engellemeye çalıştığını ifade eden Yeşilboğaz, “Savunmanın özgür kanatlarını kırmak, bağımsız yapısını bağımlı hale getirmek, cübbemize düğme dikmek ve toplumu uyandıran, siyasi iradeye korku veren gür sesimizi kısmak için çoklu baro sistemi yasalaştırılmıştır. Savunma bölünmeye, susturulmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.
Adana’da BES açıklaması
Adana Barosu, adli yıl açılışı dolayısıyla Atatürk Parkı’nda açıklaması yaptı. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adana Şubesi de adli yılı açılışı nedeniyle şube binalarında açıklama yaptı. Açıklamada konuşan BES Adana Şubesi Hukuk Sekreteri Sinan Tunç, “Yargının bağımsızlığını ve yargı emekçilerine insanca çalışma koşulları istiyoruz. BES olarak; tüm yargı emekçilerinin taleplerinin sesi, sözü olduk. Yargı emekçileri için insanca yaşam ve insanca çalışma koşullarının yaratılması için, hukukun üstünlüğüne dayalı eşit, laik, demokratik, barışçıl bir adalet sistemi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
‘Düşman ceza hukuku’
İzmir’de Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Çağdaş Avukatlar Grubu adli yıl açılışı kapsamında açıklama yaptı. Bayraklı Adliyesi önünde yapılan açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve çok sayıda avukat katıldı. Açıklamada, ölüm orucunda yaşamını yitiren tutuklu avukat Ebru Timtik ile halen ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal’ın fotoğrafları taşındı.
Avukat Erdoğan Akdoğdu, “Bugün 1 Eylül, sırmalı cübbeleri ile hakimlik ve savcılık yapanların ülkenin anayasasına, kanunlarına uyacağı maskesini bir kez daha suratlarına takacağı bir gün” dedi. HDP’li belediyelere atanan kayyumlarla Kürt halkına dönük saldırıların sürdüğüne dikkati çeken Akdoğdu, “İşkence edilen Kürt yurttaşlardan, tecavüze maruz kalan Kürt kadınlarına, koronavirüs sürecinde önlem alınmayan Kürt illerine, düşman ceza hukuku eliyle hazırlanan siyasi yargılamalara değin koca bir halk yok sayıldı” şeklinde konuştu.
Feyzioğlu iktidarın destekçisi
Siyasal iktidarın politikalarına en büyük desteğin Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından verildiğini söyleyen Akdoğdu, “Şık takım elbiselerinizin içinde, birbirinizle samimi olmayan gülümsemeler içinde içerde bir adli yıl açılışı oyunu oynadığınızı biliyoruz. İlk fırsatta birbiriniz hakkında itirafçı olacak, iddianame düzenleyecek bir pratiğin mirasçılarsınız. Hiç kimse ümitsiz olmasın bu çürümüş düzen mutlaka son bulacaktır” dedi.
‘Adli yıl açılışı Saray’da yapılıyor’
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi, yeni adli yıl açılışı dolayısıyla açıklama yaptı. Sendika binasında yapılan açıklamada konuşan BES Antalya Şubesi Başkanı Devrim Mol, “Yargıda reform iddialarıyla gündeme getirilen her paket, yargının sorunlarını çözmek bir yana, siyasi iktidara daha bağımlı bir yargı yaratmaktan öteye gidememiştir. Artık adli yıl açılışları bile sarayda yapılmaktadır” dedi.
Mol açıklamasının devamında, “Yargı emekçileri için insanca yaşam ve insanca çalışma koşullarının yaratılması için, hukukun üstünlüğüne dayalı eşit, laik, demokratik, barışçıl bir adalet sistemi için mücadeleye devam edeceğiz. Yargı emekçilerini, insanca yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek için verdiğimiz mücadelede, taleplerimizin karşılanması için tek ses olmaya ve sendikamızda örgütlenmeye davet ediyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ