Barışa ses olalım deklarasyonu imzacıları, iktidarın tecrit politikalarına, savaşa ve krizlere karşı halklar arasında barış, özgür ve demokratik bir ülke için bir araya geldiklerini belirterek, çözümün muhatabı olarak Öcalan’la görüşülmesi gerektiğine vurgu yaptılar
Amed ve İstanbul’da 7 Ocak’ta yazar, yönetme, müzisyen, sanat eleştirmeni, şair, oyuncu, ressam, dengbêj ve akademisyenlerinin de aralarında olduğu edebiyat ve sanat dünyasından 564 isim “Barışa Ses Olalım” deklarasyonunu açıkladı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması ve toplumsal barış için çağrı yapılan deklarasyona, Başta Kürt sorunu olmak üzere savaşların ve toplumsal sorunların çözümü için muhattabın İmralı olduğu çağrısı yapıldı.
Deklarasyonun çağrıcıları arasında yer alan fotoğraf sanatçısı Özcan Yaman Mezopotamya Ajansına, MKM sanatçılarından Dengbêj Xalîde ile Baran Bozyel JINNEWS’e değerlendirmelerde bulundu.
‘Demokratik bir ülke için’
Çatışmalı sürecin son bulması, halklar arasında barışın sağlaması, ifade özgürlüğü ve eleştirel hakların sağlanması açısından deklarasyonun önemine vurgu yapan Yaman, 2013 çözüm sürecini hatırlatarak, “Oradaki o barış atmosferinin estirmiş olduğu insanlardaki huzur misliyle geriledi. Bir huzur toplumu olmanın, birlikte yaşamın olması için kaleme alınmış bir bildiriydi bu. Bu da demokratik bir ülkede olması gereken ön koşullardır” diye belirtti
‘Muhhattab Öcalan’dır’
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin içeride ve dışarıda devam ettiğine dikkati çeken Yaman, tüm yurttaşların tecrit altında olduğunu ifade etti. Yaman, tecrit denince akla ilk PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın geldiğine işaret ederek, “Biz diyoruz ki; bir insanın hapiste olması demek haklarından mahrum olması anlamına gelmez. İnsanın doğuştan gelen temel hakları vardır. Bu haklar yasalarla bellidir. Yıllardır aile ve avukatları ile görüştürmeme gibi bir ceza olamaz. En azından kendi koydukları yasaları uygulayarak bunu yerine getirsinler. ” diye konuştu.
Abdullah Öcalan’ın geniş bir kesim tarafından “önder” olarak kabul edildiğini ve iktidarın da bunu onayladığını dile getiren Yaman, “Örneğin bir önceki seçimde mektup getirip okutturdular. Dolayısıyla muhatabın kim olduğunu da aslında kendisi söylüyor. Dolayısıyla bir temsilcisi varsa bu işin; beğenelim ya da beğenmeyelim, bellidir, ortadadır” dedi.
‘Barışa ses olalım’
Yaman, sanatın özgür bir ortamda gösterilebileceğini vurgulayarak, otokratik yönetimlerde böylesi bir durumun söz konusu olamayacağını vurguladı. Cumhuriyetin kurulduğu günden bu güne sanatçıların Türkiye’nin kurtuluşu için ses çıkardığını ifade eden Yaman, “Bugün aslında hala eski Türkiye sürüyor. İnsanlar ses çıkarmaya devam ediyor, edecekler de. Ta ki demokratik bir ortam sağlanana kadar. Sanatın bütün amacı insanların demokratik ortamda, özgür olduğu günlerde daha neşeli, daha güzeli paylaşmaktır. Dolayısıyla sanat yapabilmek için bizim demokrasiye ihtiyacımız var. Eğer demokrasi yoksa demokrasinin kurulması için ses çıkarmaya ihtiyacımız var. Bundan sonra herkesi ‘barışa ses olmaya’ çağırıyorum” dedi.
‘Birlik olma mücadele etme zamanı’
Deklarasyon çağrıcılarından MKM sanatçısı dengbej Xalîde, sanatçılar, müzisyenler ve yazarlar ile birlikte tek bir taleple bir araya geldiklerini belirtti. “Bizler sesimizi özgürlüğe, eşitliğe ve barışa yükseltmek için bir araya geldik” diyen Xalîde, Kürt sanatına yönelik saldırılara karşı da imzacı olduklarını ifade etti. Taleplerinin, her bir bireyin kendi tozu toprağıyla, rengiyle, kendi topraklarında huzurlu bir yaşam sürmesi olduğunu belirten Xalîde, “İnancımız ve beklentimiz her bir bireyin bu çağrımıza ses vermesidir. Bizlerin bu özgürlük talebine ses ve yanıt verilmesi gerekiyor. Türkiye her geçen gün giderek daha da kötüye gidiyor. Tam da böylesi bir zamanda birlik olma, mücadele etme zaman” ifadelerini kullandı.
‘Ortadoğu halkları için özgürlük’
İktidarın Kürt halkına yönelik savaş politikalarını değerlendiren Xalîde, “Konuşmaya gelince ülkede bir savaşın olmadığını söyleyip duruyorlar. Kürt sorununun olmadığını söylüyorlar. Madem Kürt sorunu yok, bugün neden cezaevlerinde açlık grevleri başlatıldı? Her geçen gün açlık, baskı altında olmak, sömürmek, yok etmek ve yaşamın tüm sorunları şu an neden mevcut? Madem sorun yok, neden bugün barışa ihtiyaç var? Yine tekrarlıyoruz. Çağrımıza ses ve yanıt verilmesi gerekiyor. Bu çağrımıza yanıt verildiği zaman tüm Orta Doğu halkları için özgürlük olacak” şeklinde konuştu.
‘Nefes almaya ihtiyacımız var’
MKM’li sanatçı Bozyel ise, deklarasyonun imzacısı olarak Türkiye’de yaşanan savaş krizine karşı durduklarını ifade etti. Bozyel, “Bir sanatçı ve müzisyen olarak ülkede yaşanan savaş hali, ekonomik kriz, tecrit, birçok sorun ve sıkıntı ile karşımıza çıkıyor. Bizler sanatçılar olarak buna bir dur demek istedik ve bir araya geldik. Barışa ses olmak adına toplandık” şeklinde konuştu. Ülkede nefes almaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Bozyel, “. Tüm sanatçılar da barışa ihtiyaç olduğunu belirtti. Tüm sanatçılarda kendi müziklerini ve sanatlarını ifade edememe sorunları var. Konserlerinin iptal olması, kendi anadilinde sanat yapamama sorunu var. Ekonomik, üretememe sorunları var” dedi.
‘Özgür yaşam için’
İktidar politikalarının tüm toplumda giderek ağırlaştığını dile getiren Bozyel, “Yanı başımızda insanlar ölüyor. İnsanlar açken, yoksulluktan intihara kadar gidiyorken sanatçıların da buna kayıtsız kalması imkansız. Bu ülkede güzel bir şekilde yaşanabilmesi için arkadaşlar birlik oldu. Özgürce ve barış içerisinde bir yaşam sürebilmesi için bu imzaya katkı sağladı. Daha özgür bir yaşam için imzacı olduk” diye konuştu.
‘Barış tartışılmalı’
Halkların talebinin barış olduğunu vurgulayan Bozyel, “İktidarlar kendi bekalarını sürdürebilmek için savaşı körüklüyor. İktidarlar, milliyetçi duyguların kabarmasını karanlık güçler tarafından körüklüyor. Bunun sonu yok. 40 yıldır bitmiyorsa demek ki savaş ile olmuyor. Artık buna bir dur demek lazım. Bu dur demek de, muhataplarla bir araya gelmektir. İki tarafın bir araya gelmesi ve bu sorunu çözmesi gerekiyor. Tekrardan müzakerelerin oluşması gerekiyor. Yine konuşulması gerekiyor ve yine barış tartışılmalı” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ