“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladığı için hakkında dava açılan akademisyen Dr. Körükmez’in duruşmasında mahkeme heyeti “yetkisizlik” kararı verdi. Körükmez’in avukatı ise, ‘Karar hak ihlalidir’ dedi
“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için hakkında dava açılan ve Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi iken KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyeni Dr. Lülüfer Körükmez’in duruşması Bayraklı 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Eğitim Sen 3 Nolu Şube üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve çok sayıda ihraç edilen akademisyen duruşmayı takip etti. Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada Körükmez, savunmasında beraat talebinde bulundu. Mahkeme savcısı “yetkisizlik” talebini mahkeme heyetine sundu. Mahkeme heyeti de “yetkisizlik” talebini kabul etti. Körükmez’in avukatı Aysun Akşehirlioğlu, yetkisizlik kararına itiraz ederek, mahkeme üyelerine “AYM kararından sonra bu yargılamanın yapılması bir hak ihlalidir. Derhal beraat talep ediyoruz” dedi.
‘Tüm hocalarımıza beraat verilsin’
Eğitim Sen 3 Nolu Şube, duruşma sonrası Bayraklı Adliyesi önünde açıklama yaptı. “Akademi biat etmeyecek” yazılı pankartın açıldığı açıklamayı Ulaş Yasa okudu. 44 aydır bir cadı avının sürdüğünü söyleyen Yasa, imzacı hocaların barışı savunduklarını ve hak ihlalleri karşısında devleti uyardıklarını belirtti. Yasa, akademisyenlerin sadece düşüncelerini açıkladıkları için başlarına gelmedik kalmadığını belirterek, “Üstelik ‘örgüt propagandası’ iddiası ile yargılandılar ve hapse atıldılar. Anayasa Mahkemesinin 26 Temmuz tarihinde verdiği karar üzerine tüm yargılamaların ivedilikle beraatla sonuçlanmasını bekliyorduk, talep ediyorduk. Adli yılın açılmasıyla birlikte bu beraat kararları ardı ardına gelmeye başladı. Barış Akademisyeni Dr. Lülüfer Körükmez’in davası yetkisizlik kararı ile İstanbul’a gönderildi. Barış imzacısı olan tüm hocalarımızın duruşmalarının görülmesi beklenmeden beraat etmelerini bekledik. Biz kazandık, fakat asla ve asla bu yeterli değildir. Hocalarımız hemen işlerine, üniversitelerine, kürsülerine iade edilmelidir. OHAL Komisyonu, görevini yerine getirmeli ve bu kararları hemen şimdi almalıdır” şeklinde konuştu.
‘Hak ihlallerine yenisi eklendi’
Açıklamanın ardından davanın avukatı Aysun Akşehirlioğlu kısa bir konuşma yaptı. Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali yarattığı ve hukuksuzluk olduğuna dair bütün tespitleri göz ardı edilerek Körükmez hakkında yetkisizlik kararı verildiğini söyleyen Akşehirlioğlu, “Önceki kararlardan anladığımız kadarıyla Yargıtay tarafından İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderilecek. Bu nereden baksanız en az 4-5 aylık yargılamanın uzaması süresidir. Bugün mahkemede söyledik” dedi. Dosyada yöneltilen suçlamanın hak ihlali yarattığına dikkat çeken Akşehirlioğlu, yargılamanın devam etmesinin, hak ihlallerine bir yenisini eklediğini söyledi. Akşehirlioğlu, “Bu nedenle üzgünüz ve bu tür kararların daha fazla verilmemesini talep ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.
Kaynak : MA