Manisa, Bursa ve Kocaeli’de bugüne kadar görülmemiş düzeyde susuzluk ortaya çıkmaya başladı
İklim değişikliğinin etkisi Türkiye coğrafyasının dört bir yanında giderek gelişiyor. Yağışların azalması, suların sanayiye ve su şirketlerine tahsislerinin artması su sorununu daha da katlanılmaz boyutlara taşımaya başladı. Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Burak Aslay, kentte hem yüzey sularının hem de yer altı su kaynaklarının hızla tükendiğini belirterek, “Eskiden 40-50 metrelerde ulaştığımız suya artık 400-500 metrelerde ulaşıyoruz. Hatta 400- 500 metrelerde suya ulaşamadığımız yerler bile oluyor. Maalesef bugüne kadar 181 sondaj kuyumuz kurudu” dedi.
182 kuyu kurudu!
Manisa’da da bir zamanlar balıkçılık faaliyetlerinin yapıldığı bölgedeki en büyük göllerden olan ve neredeyse tamamen kuruyan Marmara Gölü’nün ardından Kütahya’dan doğup Ege Denizi’ne dökülen bölgenin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz Nehri’nin de kuruduğunu dile getiren MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Demirköprü Baraj Gölü’nde ise sadece canlı yaşamına izin verecek kadar su olduğunu ifade etti. Manisa’da içme suyunun yüzde 99’unu yer altı sularından sondaj kuyularıyla karşıladıklarını dile getiren Aslay, “Bugüne kadar 574 adet sondaj kuyusu açtık. Maalesef bugüne kadar 181 sondaj kuyumuz kurudu. Demirköprü Barajı’nda su seviyesi eksi seviyelerde. Sadece canlı yaşamına izin verecek kadar su var” diye belirtti.
Bursa’da Nilüfer barajı kurudu
Evliya Çelebi’nin ‘sudan ibaret bir kent’ diye tarif ettiği Bursa büyük bir susuzluk ıskacına girmiş durumda. Onlarca Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulu olduğu Bursa’da başta tekstil fabrikaları olmak üzere sanayi tesisleri susuzluğun başlıca nedeni olarak öne çıkıyor. Nilüfer Barajı Bursa’nın önemli su kaynaklarından birini oluşturuken buradan beslenen Doğancı Barajı’ndaa da durum aynı. Bursa’da aynen Manisa gibi yeraltından çekilen sularla susuzluğa çözüm üretildiği iddiaları süreerken yeraltı su seviyesi 500-600 metreleri çoktan aşmış durumda. Diğr yandan Türkiye’nin dört bir yanına su saatan su şişleme tesisleri ise Uludağ’ın tüm su kaynaklarını hortumlarken dereler uzun süredir akmaz oldu.
Yuvacık Barajı yüzde 19 seviyede
Kocaeli’nin su ihtiyacının neredeyse tamamının karşılandığı Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 19’a düştü. Büyük bir kısmı kuruyan baraj için yağmur beklentisine girilirken son yıllarda yaşanan kış kuraklığı gelişen susuzluğa çare olup olamayacağı merka konusu. Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan 51 milyon metreküp kapasiteli Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 19’a kadar gerilerken, barajdaki seviye korkutan düzeyde. Manisa ve Bursa ile birlikte Türkiye’nin büyük sanayi havzlarına sahip olan Kocaeli’de yaşananların başlıca nedeni, su kullanımındaki adaletsizlik ve onbinlerce kaçak açılmış yeraltı kuyuları.
EKOLOJİ SERVİSİ