Kürt coğrafyasında güvenlik ve rant amacıyla kurulan barajlar doğa katliamına neden oluyor. Wan’ın Erdîş ilçesi Deliçay suyu üzerinde yapılan Morgedik Barajı’nın kapaklarının kapatılması sonucu dere susuz kaldı
İnci kefalinin üreme ve göç yeri olan Deliçay suyunun yeterli olmaması nedeniyle balıklar üreme alanına ulaşamadığı için yumurtalarını bırakamıyor.
Avlanmak yasak ancak
Wan Gölü Havzası’nda yaşayan ve endemik balık türü olan inci kefalinin üreme dönemi, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında. Bu tarihler arasında avlanmak yasak. ANF’de yer alan habere göre, yasağa rağmen binlerce ton kaçak yollarla balıklar avlanarak katlediliyor. İnci kefali bu tarih aralığında Wan Gölü’nün sodalı suyundan tatlı suya doğru, suyun akışının tersine yüzdüğü zorlu bir yolculuk yapıyor. Yumurtalarını bıraktığı yerlerden biri de Erdîş ilçesindeki Deliçay. Üreme için göçün sürdüğü dönemde çay üzerine kurulan Morgedik Barajı’nda su tutulmaya başlanması, inci kefalinin neslini tehdit ediyor.
Balıklar oksijensiz
Balık göçünün en yoğun yaşandığı dönemde baraj için tutulan sudan kaynaklı Deliçay’da su seviyesinin düşmesi sonucu binlerce balık oksijensiz kalarak ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, binlercesi ise yumurtalarını bırakmak için göç edemiyor. Erdîş kent merkezine 10 kilometre uzakta bulunan Balık Bendi bölgesinde binlerce balık, Deliçay’ın su seviyesi düşmesi nedeniyle suyun akışının tersine yüzemiyor.
WAN