Uluslarararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, 9 Türk bankasının uzun vadeli döviz cinsinden mevduat notunu “B1¨den B2”ye düşürdü. Kuruluş yaptığı açıklamada, Akbank, Alternatifbank, ING Bank, QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası’nın uzun vadeli döviz cinsinden mevduat kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. Açıklamada, not indiriminin Türkiye’nin döviz cinsinden mevduat notunun düşürülmesinden dolayı olduğu kaydedildi. Moody’s 24 Eylül 2018’de Türkiye’nin döviz cinsinden banka mevduat kredi notunu “B2”ye düşürmüştü.
75 milyar dolar borç lazım
Öte yandan, Avustralya merkezli Macquarie Bank’ın stratejistleri, Türkiye’nin ekonomik sıkıntıdan kurtulabilmek için 75 milyar dolarlık kredi paketine ihtiyaç duyduğunu iddia etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni bir faiz artışına izin vermesini beklemediklerini vurgulayan iki uzman, Türkiye’nin 180 milyar dolarlık kısa vadeli dış borcunun yanında 100 milyar dolarlık döviz rezervinin ve 160 milyar dolarlık döviz mevduatının yetersiz olduğunu vurguladı.
Fed faizi artırınca
Bu arada, ABD Merkez Bankası Fed’in, politika faizini 25 baz puan artırıp açıklamasından ‘genişlemeci para politikası’ ifadesini çıkarması, Türkiye gibi ülkeler için yeni bir döviz riski anlamına geliyor. Fed, 2007-2008 küresel krizi sonrası ekonomiyi desteklemek için piyasaya düşük maliyetli likidite sağlayarak genişlettiği bilançosunu kısmaya devam ederken, Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı büyük olan kırılgan ekonomiler, köklü önlemler almazlarsa, durumları ağırlaşacak. EKONOMİ RVİSİ