Geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altına düşüren Moody’s, bu kararını takiben 18 Türk bankasının notunu düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 18 Türk bankasının kredi notunu düşürdü. Görünüm negatif kaldı. Bloomberg HT’de yer alan habere göre, açıklamada “Not indirimi esas itibariyle ülkenin dış kırılganlığının önemli derecede artarak bankaları, yatırımcı güveni ve mudi davranışındaki ani değişikliklere karşı daha fazla riske maruz bırakması, Hükümetin mudilerin yabancı para erişiminin sınırlandırmasını da içerebilecek, daha fazla uç önlem alması riskinin artması, Faaliyet ortamının daha da bozularak bankaların ödeme gücü göstergelerinde zayıflamaya neden olmasını yansıtıyor” ifadelerine yer verildi.
14 Haziran kararı
Negatif görünümün, “ülke notundaki negatif görünüme uyumu olarak, sermaye kontrolü ihtimalinin daha da artması riskini yansıttığı” belirtildi. Moody’s 14 Haziran’da Türkiye’nin ülke notunu Ba3’ten B1’e indirmiş, görünümü negatif bırakmıştı.
Kur riski ve kriz bankaların borcunu azalttı
Özel sektörün nisan sonu itibarıyla yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu 11.8 milyar dolara, uzun vadeli kredi borcu ise 206.9 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası (MB) tarafından nisan dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı. Ekonomik kriz ve dövizin TL karşısında değer kazanması, bankaların kaynak yaratma imkânlarına da olumsuz etki yaptı. Buna göre, nisan ayında, 2018 sonuna kıyasla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 3.3 milyar dolar azalarak 206.9 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu ise (ticari krediler hariç) 3.6 milyar dolar gerileyerek 11.8 milyar dolara düştü. Nisan ayında bu 210.2 milyar dolar idi.Verilerin borçluya göre dağılımına bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yılın sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 3.4 milyar dolar azaldı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 1.9 milyar dolar artışla 30.5 milyar dolara yükseldi. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise 2018 sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2.3 milyar dolar azalışla 7.1 milyar dolara indi. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise tahvil hariç özel alacaklılara olan borç bir önceki yılın sonuna göre 3.9 milyar dolar azalarak 11 milyar dolara indi. Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 206.9 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcun yüzde 60.8’i dolar, yüzde 33.9’u avro, yüzde 3.9’u Türk lirası ve yüzde 1.4’ü ise diğer döviz cinslerinden oluştu. Nisan itibariyle bir yıl içinde gerçekleştirilecek anapara geri ödemeleri toplam 59.3 milyar dolar tutarında oldu.