KHK ile ihraç edilen 23 yıllık öğretmen Nihat Kara, bankaya yatırılan parayı ‘ihraçlı’ ve ‘sakıncalılar listesinde’ olduğu gerekçesiyle alamadı. Kaya daha sonra parayı PTT’den çekti
Batman’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen 23 yıllık öğretmen Nihat Kara, kendisine gönderilen parayı ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle çekemedi. Parayı Vakıfbank’tan çekmeye çalıştığını söyleyen Kaya, kendisi gibi KHK’li olan ve ihraç edildikten sonra yaşamı yitiren arkadaşlarının çocukları için kendisine gönderilen parayı, sonradan PTT’den çekti.
‘Birçok zorlukla karşı karşıya kaldım’
Yaşananları Mezopotamya Ajansı’na anlatan Kara, somut gerekçe olmadan kendisinin bir “ihbar” gerekçesiyle ihraç edildiğini dile getirdi. Kara, ihraç sonrası yaşadığı sıkıntılar değinerek, “Öğretmenlik hayatının ilk günkü heyecanı ile 23 yıl boyunca yaptım. Bu süre zarfından birçok spor dalında şampiyonluklar yaşadım. Birçok meslek dalında öğrenci yetiştirdim. Kimi doktor kimi gazeteci kimi ise öğretmen oldu. Bizleri öğrencilerden ayıranlar öğrencilere zarar verdi. İş için başvurduğum birçok yer KHK’li olmamdan kaynaklı işe alamayacaklarını bildirdi. Kredi başvurularımız kabul edilmedi. Çektiğimiz ekonomik zorluklar yüzünden arabayı satmak zorunda kaldık. Tıp kazanan oğlum ekonomik ve psikolojik nedenlerden kaynaklı arkadaşlarından ilk yıl geride kadı. Buna benzer daha birçok zorluk ile karşı karşıya kaldım. Darbelere karşı Eğitim Sen’in verdiği mücadele ortadayken darbe ile birlikte görevden alındık” diye konuştu.
“Eğitim de kalite dibe vurmuş durumda” diyen Kara, “İdareciler ve personeller ajanlaştırılıyor. İsim vermeleri isteniyor. Birilerin ismini verip işlem yaptırılıyor. Bundan dolayı binlerce kişi ihraç edildi. Böylesi bir dönemde öğrenciler nasıl bir eğitim görebilir ki. Birbirini sevmeyen iki kişinin birbirini ihbar etmesi işine son verilmesine sebebiyet veriyor” dedi.
‘Sakıncalılar listesi’
Kendisi gibi on binlerce KHK’linin zor durumda olduğuna dikkati çeken Kara, 6 KESK üyesinin yaşamını yitirdikten sonra komisyon kararıyla görevlerinin iade edildiğini hatırlatarak, KHK’lilerin karşı karşıya kaldıkları haksız ithamlara değindi. Yaşadıkları sorunlardan dolayı 52 kamu emekçisinin intihar ettiğini kaydeden Kara, “Son olarak vefat eden ihraç bir arkadaşımızın çocuklarına arkadaşları tarafından dayanışma amaçlı para gönderildi. Bayram hediyesinin alımı için hesabıma gönderilen 150 Euro’ya Vakıfbank tarafından el konuldu. Parayı alıp aileye ulaştırmak için gittiğim bankada bana ‘ihraçsınız’, ‘sakıncalılar listesindesiniz’ denilerek uzun süre bekletildim. Ve sonrasında mesai bitti denilerek ödeme yapılmadı” sözleriyle bankada yaşadıklarına anlattı.
‘Tekrardan öğrencilerime kavuşmak istiyorum’
Bir sonraki gün gittiği PTT şubesinde parayı aldığını aktaran Kara, parayı bayram sonrası aldıklarından kaynaklı çocuklara bayramı yaşatamadığını dile getirdi. Bankanın paraya el koyma çabalarını “Yetim hakkına göz dikme” şeklinde nitelendiren Kara, şunları söyledi: “2 yıl çalışacağı söylenen OHAL komisyonu 4 yıldır çalışma/mamaya devam etmektedir. Özellikle KESK üyesi kamu emekçilerinin dosyaları sona bırakılmaktadır. Çünkü KESK üyeleri yıllarca her türlü darbeye karşı durarak demokrasiyi, insan haklarını, barışı savunmuş, yıllarca kamu kaynaklarının cemaatlere peşkeş çekilmesine karşı durmuştur. Tekrardan öğrencilerime kavuşmak istiyorum. Bir an önce görevimiz iade edilsin. Herhangi bir suç unsuru da yok. Bize yapılan bir açıklamada yok” şeklinde konuştu.