Bangladeş’te daha iyi ücret talebiyle işçilerin gerçekleştirdiği eylemlerde bir işçi daha hayatını kaybetti. Protestoların başından bu yana 4 işçi polis tarafından katledildi
Yoksul Güney Asya ülkesi Bangladeş’te son haftalarda, asgari ücretin neredeyse üç katına çıkarılarak 23.000 takaya (208 euro) yükseltilmesi talebiyle on binlerce işçi protesto eylemlerinde bulunuyor.
Polis tarafından yapılan açıklamaya göre başkent Dakka’nın kuzeyindeki Gazipur’da bu ayın başlarında işçiler ile polis arasında yaşanan çatışmada yaralanan 42 yaşındaki tekstil işçisi Jalal Uddin, Cumartesi günü hayatını kaybetti.
Geçen ay protesto eylemlerinin başlamasından bu yana hayatını kaybeden tekstil işçilerinin sayısı 4’e yükseldi.
7 Kasım’da tekstil sektörü asgari ücret komitesi, sektördeki dört milyon işçinin aylık temel ücretini yüzde 56,25 oranında arttırarak 12 bin 500 takaya (104 euro) çıkardı, ancak bu miktar sendikalar tarafından “gülünç” bulunarak hemen reddedildi.
İşçiler, mevcut durumda 8 bin 300 taka (70 euro) olan aylık ücretlerinin neredeyse üç katına çıkarılmasını talep ediyor.
Zam teklifinden bu yana protestolar yoğunlaştı ve en az 70 fabrika hasar gördü. Pazar sabahı Dakka’nın kuzeyindeki Mirpur bölgesinde 10 binden fazla işçi iş bıraktı ve en az 9 fabrika kapalı kaldı.
Üretim merkezi polis müdürü Sarwar Alam AFP’ye yaptığı açıklamada, Bangladeş’te çalışma haftasının başlamasıyla birlikte yeni grevlerin yaşanmasından endişe eden üreticilerin “yasadışı grevleri gerekçe göstererek İş Kanunu’nun 13/1 maddesine başvurduklarını ve Achulia’daki 130 fabrikayı süresiz olarak kapattıklarını” söyledi.
Bangladeş, Çin’den sonra ikinci büyük tekstil sektörü durumunda
Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci giyim ihracatçısı olan Bangladeş’te tekstil önemli bir sektör durumunda. Çoğunda kadınların çalıştığı 3 bin 500 kadar tekstil fabrikası Bangladeş’in 51 milyar euroluk yıllık ihracatının yüzde 85’ini üretiyor. Bu sektör, Levi’s, Zara (Inditex grubu) ve H&M gibi dünyanın önde gelen markalarına tedarik sağlıyor. Ancak sektördeki milyonlarca işçi, felaket koşullarda çalıştırılıyor.
DIŞ HABERLER