Bangladeş’te hükümet karşıtı gösterilerin artması sonrası yetkililer interneti kapatırken, sokaklarda devlet güçleriyle protestocular arasında çatışmalar yaşandı
Bangladeş’te, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe “kontenjan” ayrılmasının kaldırılması talebiyle yapılan öğrenci protestoları şiddetlendi. Televizyon haber kanalları yayını kesti, iletişim ağları büyük ölçüde kesintiye uğradı. Bu hafta onlarca insanın hayatını kaybettiği protestolarda cuma günü yeniden şiddet olayları yaşandı.
Fransız haber ajansı AFP, perşembe günkü şiddet olaylarında ölü sayısının 32’ye yükseldiğini bildirdi. Reuters’a göre ise bu hafta başında ölen altı kişiye ek olarak 13 kişi daha öldü.
Cuma günü de ülkenin bazı bölgelerinde şiddet olayları yaşandı ve polis, protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Hindistan’ın Ekonomik Zamanlar gazetesi, Başbakan Şeyh Hasina’nın hükümetinin perşembe gecesi düzeni sağlamak için orduyu çağırdığını bildirdi.
‘Öğrencileri öldürmeyi durdurun’
Bangladeş merkez bankası, başbakanlık ofisi ve polisin resmi web siteleri, kendilerini “THE R3SISTANC3” olarak adlandıran bir grup tarafından hacklendi. “Öğrencileri öldürmeyi durdurun” mesajı parlak kırmızı harflerle yazıldı ve “Bu artık bir protesto değil, bu bir savaş” denildi.
Bazı analistler yüksek enflasyon, artan işsizlik ve azalan döviz rezervleri gibi zor ekonomik koşulların bu durumu körüklediğini belirtiyor.
İnternetin bloke edilmesi nedeniyle Bangladeş merkezli birkaç gazetenin web siteleri güncellenmedi ve sosyal medya hesapları aktif değildi. SMS veya mobilden mobile metin mesajları da iletilemedi.
Haber televizyon kanalları ve devlet yayıncısı BTV yayından kaldırılırken, eğlence kanalları normal yayınlarına devam etti. Bazı haber kanalları, teknik nedenlerden dolayı yayın yapamadıklarını ve programların yakında geri döneceğini belirten bir mesaj yayımladı.
Protestocular, devletin 1971’de Pakistan’dan bağımsızlık savaşı verenlerin ailelerine yüzde 30 oranında hükümet işini ayırma uygulamasına son verilmesini talep ediyor. Hasina’nın hükümeti bu kota sistemini 2018’de kaldırmıştı, ancak yüksek mahkeme geçen ay bunu yeniden yürürlüğe koymuştu.
IMF gerçeği
IMF’in girdiği yerler kaos ve çatışma alanlarına dönüyor. Bangladeş de Ocak 2023’te Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 4.7 milyar dolarlık bir kurtarma paketi aldı. Bir süre önce Kenya da IMF ile anlaşma yapmıştı. Kenya hükümeti IMF programıyla ekmek ve yağ gibi ürünlere zamlar yapınca ülkede ayaklanma çıkmıştı. Dünya Bankası da AKP yönetimine 35 milyar dolar para verirken, Mehmet Şimşek gayri resmi IMF programını uyguluyor.
DAKKA