Bangladeş’te hazır giyim sektöründe çalışan binlerce işçi kendilerine dayatılan düşük ücret politikasına karşı sokaklarda. Birçok ünlü markanın fabrikasında üretim durma noktasına geldi
Güney Asya Ülkesi olan Bangladeş’teki hazır giyim işçileri ülkedeki 55 milyar dolarlık yıllık ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 85’i tekstilden elde edilmesine rağmen kendilerine dayatılan düşük ücret yüzünden sokağa çıktı.
Çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu tekstil işçileri maaşlarına zam talebiyle hafta başından beri eylemleri sürdürüyor. Bangladeş’teki tekstil işçileri, maaşlarının üç katına çıkarılmasını talep ediyor.
Öte yandan Artı Gerçek’te yer alan habere göre, 4 Kasım’da (dün) düzenlenen eylemlerde polisle çatışma çıktı. İşçiler ile polis arasındaki çatışma ise dün bu fabrikalardan bazılarının protestoya rağmen üretime yeniden başlamasından kaynaklandı.
Sadece yüzde 25 oranında zam teklif edildi
Bangladeş’teki 3 bin 500 tekstil fabrikası, Levi’s, Zara ve H&M gibi dünyanın en çok satış yapan markalarının tedarikçileri arasında yer alıyor. Tekstil, ülkenin ihracat gelirinin de en önemli kalemi. Bangladeş Giyim ve Endüstriyel İşçiler Federasyonu’nun Başkanı Kalpona Akter, cuma günü AFP’ye yaptığı açıklamada bir haftadır devam eden eylemlerin dünyanın en büyük markalarından bazılarının fabrikalarında üretimi durdurduğunu söylemişti.
Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 4 milyon tekstil işçisinin aylık asgari ücretleri, 8 bin 300 taka (75 dolar) civarında ancak sendikalı işçiler aylık asgari ücretin 23 bin takaya (208 dolar) yükseltilmesini talep ediyor. Ancak fabrika sahiplerini temsil eden Bangladeş Giyim İmalatçıları ve İhracatçıları Derneği (BGMEA), aylık asgari ücrete sadece yüzde 25 oranında zam yapılarak talep edilen 208 dolar yerine 90 dolara çıkarılmasını önerince işçiler greve gitti.
23 bin takalık asgari ücret, Asya Taban Ücret İttifakı tarafından gıda, barınma, sağlık, ulaşım, eğitim ve diğer temel ihtiyaçları dikkate alarak hesaplandı. İttifak, talep edilen artışın ülkedeki ekonomik koşullar karşısında yine de yeterli olmadığı şerhini de düştü.
DIŞ HABERLER