Batman Çayı’nın ardından Ilısu Baraj gölünde yaşanan balık ölümleri bu kez Dêrik’de yaşandı
Ilısu ve Dumluca baraj göllerinde yaşanan balık ölümleri sürerken, yetkililer suyun temiz olduğunu iddia ederek bir şeyler mi gizleniyor? sorusu soruluyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Hasankeyf’i ve 12 bin yılık tarihi suya gömen Ilısu Barajı gölünde binlerce balık ölümü yaşandı. Dicle Nehri üzerinde bulunan Ilısu Baraj gölünde yaşanan ölümlerle ilgili olarak yapılan açıklamada baraj suyunun temiz olduğu iddia edildi. Aynı havzada bulunan Batman Çayı’nda BOTAŞ’tan sızan petrol nedeniyle binlerce balık ölümü yaşanırken Ilısu’da ölen balıkların neden öldüğü açıklanmadı.
Su 1. Kaliteymiş!
Ilısu Baraji’nın kapaklarının kapatılıp gölete su dolması ile birlikte görülmeye başlanan toplu balık ölümleri için Batman Valiliği tarafından bir test yapıldı. Test raporunda balık ölümlerinin su kalitesinden kaynaklanmadığı ‘düşünülmemektedir’ ifadesi dikkat çekti. Aynı raporda gölet su kalitesi 1. Kalite olarak tanımlandı. Rapor için başvuru yapan Batman Çevre Platformu ise yaptığı açıklamada “Rahat bir nefes aldık” ifadesini kullanmaları dikkat çekiciydi.
Bu kez ölümler Dêrik’te
Kürdistan coğrafyası maden, petrol ve kaya gazı sondajları ve üretimleriyle adeta işgal edilirken, sular doğadan çalınıp barajlara hapsedildi, yeraltı suları ise tükenmeye başladı. Bu koşullarda yaşanan balık ölümleriyle ilgili olarak ölümlerin sudan kaynaklanmadığının söylenmesi bir şeylerin gizlendiğini ortaya çıkarıyor. Ilısu Baraj Gölü’nün ardından Mêrdîn’in Dêrik ilçesindeki Dumluca Baraj Gölü’nde yüzlerce ölü balık göl kıyısına vurdu. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri, gölette incelemelerde bulunarak, ölen balıklardan ve sudan numune alıp inceleme başlattığı duyuruldu.
EKOLOJİ SERVİSİ