Aydın coğrafyası Jeotermal Enerji Santralleri ile işgale başlanan ilk il olurken, Balıkesir de onu takip ediyor. Balıkesir’in 11 ilçesinde 36 bin 337.83 hektar doğal alan JES’lerle delik deşik edilecek
Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il sınırları içindeki 9 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 2 adet jeotermal kaynak işletme ruhsatlı saha için ruhsat vermek üzere, ayrı ayrı ihaleler yapacağı öğrenildi. İhaleler, 11 Ekim 2022 günü; Balıkesir Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda saat 10.00’da başlayacak ve kısa aralıklarla peş peşe yapılacak. JES kaynak arama kapsamında 9 ilçe merkezinde toplam 30 bin 622.13 hektar alan sondaj sahası haline getirilecek. İki ilçede ise işletme ruhsatı ihale edilirken işletme alan toplamı 5 bin 715.70 hektar doğal ve tarım alanı işgal edilip zehirlenecek.
JES arama sahaları
Ruhsatlandırılacak olan 11 ihalede JES kaynak aramaları kapsamındaki 9 ilçe ve ilçelerdeki ölçekler ise şöyle: Altıeylül/Karakaya bin 645.60 hektar; Altıeylül/Aslıhan 4 bin 712.62 hektar; Altıeylül/Kirazköy 4 bin 060.86 hektar; Gönen/Ulukır bin 122.05 hektar; İvrindi/Gökçeyazı-Köseağalar 2 bin 049.42 hektar; Karesi/Yağcılar-Alacabayır 4 bin 959.91 hektar; Susurluk/Yahyaköy-Yağcı-Balıklıdere 3 bin 628.20 hektar; Susurluk/Kayıkçı 4 bin 785.87 hektar; Susurluk/Beyköy 3 bin 657.60 hektar. Arama ruhsat sahalarının toplamı ise 30 bin 622.13 hektar. Diğer yandan daha önce aramaları tamamlanan ve işletmeye dönüşecek olan sahalar ise şunlar: Karesi/Yeniköy 4 bin 792.20 hektar; Altıeylül/Karakaya 923.50 hektar olurken toplam 5 bin 715.70 hektar.
Aydın Kuyucak’a yeni JES
Aydın’da onlarca JES çalışıyor ve son yapılan duyuruda 10 adet JES’in bulunduğu Kuyacak ilçesine bir JES daha yapılmak isteniyor. Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama A.Ş. tarafından Aydın İli, Kuyucak İlçesindeki Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatı sahası içerisinde bulunan 5.58 hektarlık alanda jeotermal kaynak aranması yapılacak. Proje kapsamında 3 adet 1.700 metre derinlikte sondaj açılacak. Yapılan sondaj ile elde edilen sıcaklık, debi vb. değerler sonucu kuyular Jeotermal Enerji Santrali’nde üretim veya re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılması değerlendirilecek. Elde edilen değerler sonucu jeotermal santral üretimi için istenilen verim elde edilmediği takdirde sondaj re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılacak.
JES’ler öldürüyor
JES’lerin yoğunlaştığı Aydın, Manisa, Denizli, Çanakkale ve Balıkesir illerinde Jeotermal Enerji Santralleri’ne karşı büyük tepkiler ortaya çıkmış durumda. Tepkiler, nehir ve yeraltı suları ile tarım arazilerinin zehirlenerek kullanılamaz hale gelmesinden kaynaklanıyor. Jeotermal Santralleri için yeraltının bin ila 3 bin metre altına kadar sondaj yapılıp zehirli ağır metallerle dolu akışkan yeryüzüne çekiliyor. Bu akışkanın içeriğinde bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür gibi ağır metalleri barındırıyor. JES’lerden salınan akışkanın döküldüğü dere ve B. Menderes Nehri ile birçok akarsuda binlerce balık ölümleri yaşanırken, yine binlerce incir, üzüm ve zeytin ağacı bu nedenle kurumuş durumda. Germencik’te yeraltı sularından alınan çeşme sularında arsenik dahil birçok ağır metallerin ortaya çıkmış olması da JES’lerden kaynaklandığı raporlaştırılmıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ