Iğdır, Kars ve Ağrı arasında bulunan, doğal güzellikleriyle insanları büyüleyen ülkenin en yüksek gölü Balık Gölü’nde bir zamanlar yalnızca endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıklar yaşıyordu. Taşlıçay Kaymakamlığı ve Ağrı Tarım İl Müdürlüğü tarafından 1996 yılında göle İsrail sazanı bırakıldı. Bu balıklar, zamanla kırmızı benekli balıkların yumurtalarını yedi. Böylece, gölde kırmızı benekli balık tamamen tükendi.
Balıklar tükendi göç başladı
Göle sınır olan Ağrı’nın Taşlıçay ilçesine bağlı Tanyolu köyünde ikamet eden Mehmet Birlik, “Burada balıkların bitmesinin tek sebebi Taşlıçay Kaymakamlığı, Tarım İl Müdürlüğü ve ona bağlı mühendislerin bize sormadan göle bıraktıkları bu balıklar, kırmızı benekli alabalıkların yumurtalarını yiyerek bu türü tükettiler” dedi. Birlik, “Bu gölün suyu tatlıdır ve içilecek bir sudur. Göl suyunda gittikçe bir azalma var; ama bu durum karşısında devletin hiçbir önlemi yok. Kırımızı benekli balıkların tükenmesi kesinlikle bilinçsiz avlanmayla ilgili değildir. Göle atılan İsrail sazanıdır” bilgisini paylaştı.
İstilacı balık İsrail sazanı!
Uzak Doğu’da doğal ortamlarda yaşayan, süs balığı olarakta çeşitli türleri bulunan, İsrail sazanı olarak bilinen istilacı balık Carassius’un, Türkiye’nin en önemli göletlerindeki balık çeşitliliğini yok ettiği, binlerce balıkçının işsiz kalmasına yol açtığı biliniyor. Carassius’un süs balığı olarak bilinen çeşitli türlerinin 15. yüzyılda şatolarda sergilenmek üzere Avrupa’ya getirildi. Diğer balık ırklarıyla çiftleştirilen Carassius türü balıklar, zamanla Avrupa’daki çeşitli akarsu ve göllerde yoğunlaştı. 20 yıl önce Bulgaristan üzerinden Meriç Nehri ile Trakya’ya giren bu balıklar, o bölgede hapsedilmesi yerine Devlet Su İşlerinin (DSİ) İpsala’da bulunan balık üretme istasyonunda çoğaltılan balıklar tüm göletlere taşınmaya başlandı. Böylelikle baş edilemez bir balık istilasıyla karşı karşıya kalınırken endemik birçok balık türü yok edildi.
AĞRI