Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un ‘tutuklu gazeteci yok’ söylemine yanıt veren DFG Eşbaşkanı Serdar Altan ve MKG Başkanı Rosa Metina iktidarın kendini savunmak için başka gerekçeler yaratmaya çalıştığını ifade ederek söyleme dair ‘Koca bir yalan’ dedi
Meclis Genel Kurulu’nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının görüşmeleri devam ederken dün yürütülen bütçe görüşmelerinde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tutuklu gazetecilere yönelik sorulara yanıt verdi.
Bakan gazetecilik faaliyeti nedeniyle ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle kimsenin tutuklu bulunmadığını ileri sürdü.
Ancak Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) Kasım ayı raporuna göre 11 gazeteci gözaltına alınırken, 5’i tutuklandı. Yine raporda Kasım ayında görülen 51 davada 93 gazeteci yargılandı, tutuklu gazeteci sayısının da 62 olduğu bilgilerine yer verildi.
DFG Eşbaşkanı Serdar Altan ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MGK) Başkanı Roza Metina, Bakan Tunç’un açıklamalarına dair Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.
‘Gazeteciliği kriminalize etmeye çalışıyorlar’
Adalet Bakanı Tunç’un açıklamalarını ‘resmi devlet aklının tezahürü’ şeklinde yorumlayan DFG Eşbaşkanı Serdan Altan, “Cumhurbaşkanından tutalım bakanlara kadar, Türkiye’deki düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellemeler devlet erkânı tarafından kabul edilmiyor” dedi.
Altan, hükümetin; özellikle sivil toplum kuruluşlarının, gazeteci örgütlerinin ve uluslararası kuruluşların, Türkiye hükümetine yönelik bu konuda yaptığı baskılara karşı böylesi bir savunma refleksi geliştirdiğini belirterek, “Bizim kayıtlarımıza göre tutuklu gazeteci yok; diyorlar. Bunu gerçekmiş gibi de sunmaya çalışıyorlar. Bunun kocaman bir yalan olduğu tabi ki her yönüyle anlaşılıyor. Zaten kimse buna kanmıyor” ifadelerini kullandı.
Dernek eşbaşkanlarının da tutuklu gazeteciler içerisinde yer aldığını hatırlatan Altan, Dicle Müftüoğlu’nun yılların gazetecisi olduğunu, tutuklu ve cezaevinde olduğunu söyledi.
Altan, kısa zaman önce gazeteci arkadaşlarının cezaevlerinden tahliye olduğunu söyleyerek, 2022-23 yılı içerisinde onlarca gazeteci tutuklandığını ve serbest bırakıldığını belirtti.
“Halen tutuklu olan, hüküm giymiş olan gazeteciler var” diyen Altan, iktidar temsilcilerinin gazetecileri kriminalize ettiğinin altını çizerek, “Aslında gazeteciliği suç saymaya çalışıyorlar. Böyle olunca da doğal olarak cezaevinde gazeteci olmamış oluyor. Hem hükümet hem de tüm kamuoyu açısından, yani göz göre göre bir yalan söyleniyor olması anlaşılır bir durum değil. Onların kabul edip, etmemesi de çok önemli değil. Biz çok da dikkate almıyoruz. Niye dikkate almıyoruz? Çünkü doğal olarak kendilerini savunuyorlar, bir savunma refleksi geliştiriyorlar, bunun için de direk inkâra başvuruyorlar. Ama dediğimiz gibi açıktır, rakamlar ortada, isimler var, tek tek bunları sayabiliriz. Bu açıdan da açıkçası bir bakanın hem de Adalet Bakanının bunu söylüyor olması utanç verici” şeklinde konuştu.
‘Bakanın söyledikleri gerçeği yansıtmıyor’
Gazetecilerin kamuoyuna gerçekleri ulaştırdıkları için hedef haline geldiğine işaret eden MKG Başkanı Roza Metina da tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekti. Metina, “Adalet Bakanının söyledikleri gerçekleri yansıtmıyor. Gazetecilere karşı işledikleri suçları ve hak ihlallerini haklı göstermek için de ‘örgüt propagandası’, ‘örgüt üyeliği’ suçlamaları yöneltiyorlar” diye belirtti. Bakan Tunç’un sözlerine tepki gösteren Metina, “62 gazeteci tutuklu. Kendilerini savunmak böyle söylüyorlar. Biz gazeteciler baskılara rağmen kalemimizi bırakmayarak, mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ