Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Êlih’te aralarında yüzde 71 engelli raporu ve kronik sağlık sorunları bulunan yurttaşların tutuklanmasına ilişkin verilen soru önergesine, ‘Bakanlığımızda istatistiki veri bulunmamaktadır’ yanıtını verdi
Êlih’in (Batman) Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê köyünde 22 Haziran’da başlatılan operasyon sonrası gözaltına alınan ve serbest bırakılan 9 kişi savcılığın itirazının ardından 13 Temmuz tarihinde tutuklandı.
Tutuklananlardan 54 yaşındaki Emine Kaya’nın yüzde 71 engelli raporu, diğer yurttaşların da kronik hastalıkları bulunuyor. Ayrıca 68 yaşındaki Yusuf Bölek, tek başına yaşamını idame ettiremeyecek düzeyde hastalığı bulunmasına rağmen tutuklandı.
Hasta ve yaşı ilerlemiş yurttaşların önce serbest bırakılıp ardından itiraz ile yeniden tutuklanması sonrası Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Oduncu, 9 kişiyle birlikte bakanlığın hasta tutuklularla ilgili çalışmalarını sordu.
Tunç 6 Ağustos’ta söz konusu önergeye yanıt verdi ancak cezaevlerinde engelli raporu olan kaç tutsağın bulunduğu ve 2015 yılından itibaren yüzde 30 ve üzeri engelli raporlu kaç kişinin tutuklandığına dönük sorulara yanıt vermedi.
Oduncu’nun yönelttiği sorulara Tunç imzasıyla verilen yanıtta, “Bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususta ayrıntılı istatistiki veri bulunmamaktadır” yanıtı verildi.
Oduncu: Bakanlık kendi görev alanını unutmuş
Bakan Tunç’un soru önergesine verdiği yanıta tepki gösteren DEM Parti Milletvekili Oduncu, bakanlığın “ciddiyetten uzak” bir yanıt verdiğini söyledi. Oduncu, hasta tutsaklar konusunun cezaevlerinin kanayan bir yarası olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Neredeyse her ay bir hasta tutuklu yaşamını yitirmektedir. Bu konuda çalışma yürüten insan hakları dernekleri başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına rağmen bakanlık bu konuda adım atmadığı gibi kendi alanındaki bu sorunu da görmezden gelmektedir. Son iki yılda en az 94 hasta tutuklu yaşamını yitirdi, hali hazırca yüzlerce hasta tutuklu keyfi gerekçeler ve Adli Tıp Kurumu’nun bilimsellikten uzak raporları nedeniyle tahliye edilmiyor. Bakanlığın acil olarak çözmesi gereken bu sorun karşısında hala hasta ve ilerleyen yaşları nedeniyle kronik rahatsızlıkları bulunan yurttaşlar tutuklanmaya devam ediliyor. Buna rağmen bakanlık kendi görev ve sorumluluk alanı olan bir konuya dahi ciddiyetle yaklaşmamaktadır.”
“Bakanlık kendi görev alanını unutmuş” diyen Oduncu, bakanlığın hasta tutsaklar konusunda sorumlu davranması ve acil adım atması çağrısı yaptı.
Kaynak: MA