Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iki yıl önce en çok riskli yapı tespit edilen iller sorusuna verdiği yanıtta, depremde yerle bir olan 10 ilin hiçbirine yer vermediği ortaya çıktı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iki yıl önce Türkiye’de en çok riskli yapı tespit edilen ilk 10 ili sorduğu yazılı önergesine; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen yanıt, 6 Şubat depreminde yerle bir olan 10 ilin hiçbirinin yer olmadığı ortaya çıktı. Bakanlık rsikli yapı tespit edilen ilk on ili İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Konya, Manisa, Kocaeli, Eskişehir, Aydın, Denizli olarak sıralamıştı.
Temmuz 2021 tarihinde Bakan Murat Kurum tarafından, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verilen yazılı yanıtta, 81 ilde yürütülen Riskli Yapı tespiti işlemlerinde ilk on İlin Riskli Yapı tespiti sıralamasında; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Konya, Manisa, Kocaeli, Eskişehir, Aydın, Denizli illerinin olması dikkat çekti.
Riskli yapıların tespiti yapılıyor mu?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, riskli yapılarla ilgili şu soruları yöneltmişti: ,“Afetlere karşı toplumsal farkındalık düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmaların ülke geneline yayılması ve kamu hizmet binaları envanteri çıkararak önceliklendirilmesine yönelik çalışmalarda hangi noktaya gelinmiştir? Bu kapsamda ülke genelinde kaç kamu binası incelenmiştir? Riskli olup güçlendirilen bina sayısı kaçtır? Yıkılıp yeniden yapılan bina sayısı kaçtır? Ülke genelinde sorunlu hizmet binası sayısı kaçtır? Kamuda kiralık bina sayısı kaçtır? Bu binalarda risk saptananların sayısı kaçtır? Riskli yapılarda ilk on il hangisidir?”
3 bin 179 kamu binasında risk analizi yapıldı
Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini Temmuz – 2021 tarihinde yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ülke genelinde 3179 adet kamu binasında deprem dayanımlarının belirlenmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmalarının yapıldığını belirtmişti. Kurum, ayrıca 2012-2021 yılları arasında Riskli Alan ve Rezerv Yapı Alanlarında yer alan yaklaşık 614.000 adet bağımsız birime ilave olarak, 81 İlde 760.282 adet bağımsız birimli konut ve işyeri Riskli Yapı statüsünde yenilendiğini belirterek, Riskli Alan ve Riskli Yapılarda (656.057 adet) bulunan yaklaşık 753.000 adet bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemleri gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.
Bakanlığa göre risk sıralaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 81 ilde yürütülen riskli yapı tespiti işlemlerinde ilk on sıralamasını İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Konya, Manisa, Kocaeli, Eskişehir, Aydın, Denizli olduğunu açıklamıştı.
Baştan savma yapılmış
6 Şubat tarihli Maraş merkezli depremler sonrası Antakya, İskenderun, Osmaniye, Maraş ve Göksun’da incelemelerde bulunduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ne deprem öncesinde, ne deprem sırasında ne de deprem sonrasında kağıt üzerinde alındığı iddia edilen tedbirlerin, ülkenin deprem gerçeği ile bağdaşmadığını vurguladı. Gürer, “O tarihte, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca soru önergemize 2 yol önce verilen yanıtta, 6 Şubat depreminde adeta yerle bir olan 10 ilin hiç birisi yer almıyor. Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde Kahramanmaraş ile birlikte, Adıyaman, Adana, Gaziantep, Elazığ, Hatay, Osmaniye, Malatya, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa illeri depremden çok etkilendi. Bakanlık riskli yapılarla ilgili ilk 10 il arasında saymadığı Hatay ve K.Maraş’ta kamu binaları çoğu yıkıldı” dedi.
Yeniden risk haritası belirlenmeli
Gürer, “Ülkemizde yeniden bir risk haritası belirlenmeli ve bilime dayalı kapsamlı bir çalışma yapılarak başta kamu binaları depreme hazır kılınmalıdır” çağrısında bulundu.
HABER MERKEZİ