Ekonomik krizin olmadığında ısrar eden AKP’lilere göre, ekonomide büyüme söz konusu
Yurttaş bir gün aldığını ikinci gün almazken, AKP’li bürokratlara göre herhangi bir kriz olmadığı gibi aksine ekonomide ciddi bir büyüme söz konusu. Türkiye Bankalar Birliği 65. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüzde 7 gibi bir büyüme öngördüklerini belirtti.
Kredilerle övündü
“Bankacılık sektörü tarihinde ilk kez aktif büyüklüğünü 10 trilyonun üzerine çıkardığı bir döneme şahitlik ediyoruz” diyen Nebati, devamında kredilerle övünerek, “Krediler 5.5 trilyon liraya, mevduatlar 6 trilyon liraya ulaşmış durumda. Türkiye ekonomi modelimizle birlikte selektif kredi yaklaşımını ekonomi politikamızın odağına yerleştiriyoruz. 20 Mayıs itibarıyla ticari kredi büyümesi yıllık yüzde 26.3 seviyesinde gerçekleşti, tüketici kredi büyümesi ise yıllık 23.6 seviyesinde seyrediyor. Bankacılık sektörümüz güçlü sermaye yapısı, kârlılık oranları ve yüksek aktif kalitesine sahip. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 20.4 oranında” dedi.
Yurttaş mağdur değilmiş!
Yaşanan krizi salgına bağlayan Nebati, “Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Salgının tetiklediği sıkıntıların ardından şubatta başlayan Ukrayna’daki savaş da devam ediyor. Bu durum salgın sonrası toparlanma eğilimindeki küresel ekonominin yüzleşmediği sıkıntıları daha da derinleştiren bir gelişme oldu. Emtia fiyatlarındaki yüksek artışlar ve tedarik zincirinde yaşan sorunlar ve taşımacılık faaliyetlerinde görülen artışlar tüm dünyada enflasyonun sert biçimde yükselmesine sebep oldu. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler karşısında biz mevcut kaynaklarımızı etkin kullanarak vatandaşlarımızın ve üreticilerin maruz kaldığı fiyat artışlarını ciddi oranda sübvanse ediyor, bir çok destekler veriyoruz vermeye devam ediyoruz” iddiasında bulundu.
Yüzde 7 öngörü
Büyümenin sadece sermayeden yana olduğunu yurttaşa yansıyan bir büyüme olmadığını görmezden gelen Bakan Nebati, “Cari açık sorununu ve bunun neden olduğu sorunları kökten çözmek için tasarladığımız Türkiye ekonomi modeli ile bütçemiz tüm küresel olumsuzluklara rağmen istikrarlı ve güçlü biçimde büyümeye devam ediyor” dedi. Nebati, “Öncü göstergeler ışığında bu yıl ilk çeyrekte güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Büyüme ilk çeyrek sonuçları açıklandığında inşallah hep beraber şahit olacağız. Öncü veriler ilk çeyrekte yıllık olarak 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğine işaret ediyor” dedi. EKONOMİ SERVİSİ
Bir dondurma zammı eksikti
Resmi olarak yüzde 70’i bulan ancak sokağa yansıması çok daha yüksek olan enflasyon her alanda yurttaşın cebini yakmaya devam ediyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tüketimi artan dondurmaya da zam geldi. Buna göre, paketli dondurma fiyatlarına da ortalama yüzde 25 zam geldi.
Zamların 1 Haziran’dan itibaren hayata geçeceğini söyleyen Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, zamlarla birlikte yurttaşın alım gücünün düştüğünü ve esnafın iyiden iyiye satış yapamaz hale geldiğini söyledi. Zamlarla birlikte 11.50 liraya satılan 100 ml’lik Magnum, 15 TL’ye çıkarken en çok tercih edilen ve 11 liraya satılan dondurmalardan Cornetto Disc ise 14 lira oldu. 36.90 lira olan kutu dondurmalar 47.50 liraya çıkarken en ucuz kutu dondurma ise 14.90 liradan 19.90 liraya çıktı.
Enflasyon daha artacak öngörüsü
TÜİK’e göre yüzde 70 olarak açıklanan ancak ENAG’ın yüzde 150’yi aşmış olarak açıkladığı enflasyon verilerine dair bir yorum da Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş’tan geldi. Aktaş, mayısta enflasyonun aylık bazda artışının yüzde 7,5 olacağını belirtti. Aktaş, gıda enflasyonunun ise aylık bazda yüzde 14, yıllık bazda ise yüzde 115 olacağını öngörerek, “Toplam endeksin dörtte birini oluşturan gıdayı temelde iki grupta düşünmek gerekiyor. Gıdanın beşte biri kadarı meyve sebzeden, kalanı diğer ürünlerden oluşuyor.
Mayısta meyve sebze fiyatlarında mevsimsel etkenlerle yüzde 5 dolayında bir ucuzlama var. Gıda grubunun yüzde 80’ini oluşturan ürünlerde ise neredeyse yüzde 20’ye ulaşan bir fiyat artışı söz konusu. Şu durumda gıda grubunun yüzde 80’ini oluşturan ürünlerdeki yüzde 18-20 dolayındaki fiyat artışı ve yüzde 20’yi oluşturan meyve sebzedeki yüzde 5’lik ucuzlamayla gıdadaki toplam artış yüzde 14 dolayında oluşuyor.
Gıdadaki yüzde 14 dolayındaki artıştan TÜFE’ye yansıma 3.5 puanı aşıyor. Bir başka ifadeyle TÜFE’deki diğer mal ve hizmetlerin fiyatı hiç artmasa bile mayıs ayı oranı yüzde 3.5 dolayında gerçekleşecek.”