Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 86 kişinin yaralandığı tren faciasına ilişkin Ulaştırma Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bilirkişi raporunu beklemeyen Bakan Turhan, ‘Sinyalizasyon olmadığı için kaza oldu demek yanlış’ dedi. İstifası istenen Bakan Turhan, savunma yapmakla yetindi
Ankara’da yüksek hızlı tren (YHT) kazasında ihmal zinciri bir bir ortaya çıkıyor. Önceki gün Ankara-Konya 06.30 seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, kılavuz lokomotif treniyle kafa kafaya çarpışması sonucu raylardan çıkarak devrildi. 3’ü makinist 9 kişi yaşamını yitirdi, 86 kişi ise yaralandı. Kazanın ardından yetkililerden olay yerinde inceleme yapılıp yapılmadığına dair bir açıklama yapılmazken apar topar enkazı kaldırma çalışması yapılması delillerin karartılma şüphesi doğurdu. Kazanın ardından gazetemize konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, “Kaza bu hatta sinyalizasyonun olmamasından dolayı meydana geldi” demişti ve birçok uzman aynı görüşü savundu. Uzmanların açıklamalarına göre, facia göz göre göre geldi. Meclis gündemine de taşınan faciaya ilişkin muhalefet partileri, hükümet yetkilerinin istifasını istedi. Ancak yetkililer başsağlığı dilemekle yetindi.
Bakan raporu etkiler mi?
Birçok uzman, facianın sinyalizasyon sisteminin olmamasından kaynaklandığını söylemesine rağmen açıklamaya yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Adli ve idari tahkikat devam ediyor. Sinyalizasyon sistemi demir yollarımızda son birkaç yıldır tesis etmeye başladığımız bir sistemdir. Sinyalizasyon sistemi demir yolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. Bu sistemin olmamasından dolayı demir yollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok. Sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu gibi değerlendirmeler yapanlar doğru bir değerlendirme yapmıyor’’ diye savunma yapması dikkat çekti. Bakan Turhan’ın daha bilirkişi raporları dahi açıklanmadan böyle konuşması dikkat çekti.
İşçilere yıkmaya çalışıyorlar
3 işçinin gözaltına alınmasını eleştiren ve Artı Gerçek’ten Derya Okatan’a konuşan BTS Avukatı Ersin Albus, 3 personelin gözaltına alınmasının AKP iktidarının yanlış ulaşım politikalarının üstünü örtme amacı taşıdığını söylüyor.
Çok büyük ihmaller var
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Murat Çepni ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, tren faciasında yaralanan yurttaşları hastanelerde ziyaret ettikten sonra Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Yaşanılanın bir kaza olmadığını dile getiren Kerestecioğlu, “Kaza değil cinayet. Demiryolcu arkadaşlarla görüştük. Dediler ki ‘gerçekten hayatımızda birçok zaman sıra kime gelecek endişesiyle yola çıkıyoruz’ diyorlar. Gösteriş için yapılan açılışta eksiklikleri devam eden, tamamlanmayan bir hat işletmeye açılıyor. Kazanın gerçek sebebi bu” dedi. Kerestecioğlu, “Demiryolcular bize ‘Artık 3 aylık kursla makinist olunuyor’ diyorlar. Önceden 6 yılda makinist olunuyordu” dedi. Gergerlioğlu da, yaptıkları görüşmeler sonucu çok büyük ihmallerin açık olduğunun altını çizerek, “Gazi Hastanesinde durumu ağır olan 2 yaralı yoğun bakımda. Çorlu kazası araştırılmadı ve ardından bu geldi. AKP ve MHP Çorlu tren faciasının araştırılmasını reddetti” dedi.
İstifa edecek misiniz?
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Antmen önergesinde, “Olayın kapatılması için göstermelik bir şekilde bir memuru sorumlu tutup görevden almak yerine bu kazanın sorumluluğunu alarak istifa etmeyi ve açılacak yargı sürecine objektif biçimde destek olmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu. AKP döneminde 97 kişinin tren kazalarında yaşamını yitirdiğini ve en az 673 yurttaşın da bu kazalarda yaralandığını kaydeden Antmen, bu kazalara rağmen bugüne kadar hiçbir bakan ve yetkilinin sorumluluk almadığını ve istifa etmediğini dile getirdi.
Dünyadan istifa örnekleri
Dünyadan da bazı örnekler veren Antmen önergesinde şu örneklere de yer verdi: “*2008’de Macaristan Ulaştırma Bakanı ve Demir Yolları Genel Müdürü 4 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti. 2009’da Hırvatistan Ulaştırma Bakanı 6 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti. 2009’da Mısır Ulaştırma Bakanı 18 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti. 2009’da Kostarika Ulaştırma Bakanı bir köprünün çökmesi nedeniyle 5 kişi ölünce istifa etti. 2012’de Mısır Ulaştırma bakanı 49 öğrencinin tren kazasında ölmesi sonrası istifa etti. 2016’da İran Demir Yolları Genel Müdürü Muhsinpur Seyyid Agayi, 40 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti.”
HABER MERKEZİ