Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’ndan savaş gemileri geçişini Türkiye’nin durdurabileceğini, ama Rusya’nın böyle bir hakkı olduğunu söyledi
Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta açtığı savaşta birçok kent bombalandı. Türkiye ve Montrö Boğaz Sözleşmesi gündem geldi. Ukrayna, Türkiye’den boğazların kapatılmasını istedi.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’den Boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep ettiklerini açıkladı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi’nin, Boğazlar’ın Rus savaş gemilerine kapatılması talebi var. Montrö’ye göre mümkün mü?” sorusunu yanıtladı.
Hürriyet’ten Fatih Çekirge’ye konuşan Çavuşoğlu, Şunları söyledi:
“Bugüne kadar Türkiye Montrö Antlaşması’nı tereddütsüz her seferinde uygulamıştır. Yani Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaşta, savaşın tarafı olan ülkelerle ilgili alınabilecek tedbirler var. Boğazlar’dan savaş gemilerinin geçişini Türkiye durdurabilir. Ama Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. Uzmanlarımız bir kere savaş hali var mı, onu çalışıyor. Savaş halini hukuken kabul edersek bu süreç başlayacak. İkincisi, savaş halini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız. Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19., 20. ve 21. Madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir.”
‘Yaptırımlar sadece bizi değil, Avrupa’yı da etkiler’
Çavuşoğlu, Rusya’ya yönelik yaptırımların Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Rusya’ya yönelik yaptırımlara baktığımız zaman daha çok şahıslara yönelik olduğunu görüyoruz. Bazı ekonomik, özellikle finansal yaptırımlar var. Sonuçta yaptırımların bizi ne kadar etkileyeceği yaptırımların ölçüsüne, kapsamına bakar. Mesela doğalgazı, petrolü kapsayacak mı? Mutlaka sadece bizi değil, Avrupa’yı da etkiler. Turizmi de mutlaka etkiler. Bu sürecin ne kadar süreceğine bağlı.”
Türkiyelilerin tahliyesi krizi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir açıklamasında da Ukrayna’dan Türkiyelilerin tahliyeleri için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, kara yoluyla tahliye yapılması halinde Romanya, Polonya ve Moldova’nın vize, PCR testi ve aşı sertifikası istemeyeceğini belirtti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna’daki Türkiyelilerin tahliyesiyle ilgili duyuru da paylaştı.
Dışişleri Bakanlığı’nın duyurusunda şu ifadeler yer aldı: “Ukrayna’da yaşayan veya bulunan değerli vatandaşlarımız, mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı ve tahliye operasyonu gerçekleştiğinde irtibata geçmek üzere, kendinizin ve beraberinizdeki birinci derece yakınlarınızın (eş, çocuk) isim ve kimlik bilgilerini, bulunduğunuz şehri ve size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarasını acilen aşağıdaki adrese e-posta ya da cep telefonuna whatsapp veya sms mesajı olarak iletmenizi rica ediyoruz.”
ANKARA