Azadiya Welat gazetesi dağıtımcısı Kadri Bağdu’nun katledilmesi soruşturmasında 8 yıldır bir gelişme sağlanmadı. Gazete okuyucuları, faillerin bulunup yargılanmasını istedi
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu, Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa Semti Ova Mahallesi’nde 14 Ekim 2014’te bisikletiyle gazete dağıtımı yaptığı sırada IŞİD’lilerin silahlı saldırısında katledildi. Cinayetin üzerinden 8 yıl geçerken, bugüne kadar etkili bir soruşturma yürütülmedi. 2016’da cinayete dair itiraflarda bulunan IŞİD’li Servet Koç, görüntü ve yazışmalarında cinayetin nasıl işlendiğini anlatmasına rağmen soruşturmaya dahil edilmedi. Bağdu cinayetini, “Terör değil, adli bir vaka” olarak değerlendiren Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, bu yönlü yürüttüğü soruşturmada “daimi arama” kararı verdi.
Tüm delil ve tanık beyanlarına rağmen Bağdu cinayeti soruşturması rafa kaldırılırken, ailenin hukuk mücadelesi ise devam ediyor. Avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuran aile, beklenen sonucun çıkmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapacak.
Gazetenin okurları, Kürtçe yayımlanan gazeteleri 17 yıl boyunca dağıtan Bağdu’nun fail veya faillerinin bulunup yargılanmasını istedi.
Failleri bulunmadı
Gazete abonelerinden esnaf Menduh Çakır, 1993 yılından beri Bağdu’yu tanıdığını belirtti. Bağdu’nun herkes tarafından sevilen bir kişi olup, yıllarca kendilerine gazete ulaştırdığını ifade eden Çakır, katledildiği gün kendilerine gazete getirdiğini belirterek, “Halen failleri bulunamadı. Bir an önce faillerinin bulunmasını istiyoruz” dedi.
Karanlık güçlerce öldürüldü
1994 yılından beri Bağdu’yu tanıdığını ve gazetenin abonesi olduğunu ifade eden esnaf Faruk Efetürk, Bağdu’nun işini özveriyle ve severek yapıp, sabah 05.00’te gazete dağıtımına çıktığını dile getirdi. 14 Ekim saat 10.00’de Bağdu’nun katledildiği haberini aldıklarını söyleyen Efetürk, “Ben buna inanmadım. Çok üzüldüm. Bağdu, karanlık güçler tarafından öldürüldü. Halen failleri bulunamadı. Faillerinin bulunmasını istiyoruz” diye konuştu. Efetürk, 90’larda gazete aldıkları için baskılara ve tehditlere maruz kaldıklarını ancak gazeteyi okumayı bırakmadıklarını anlattı.
Katiller yargılansın
Esnaflardan Halit Arslan ise, 1995’ten bu yana Bağdu’yu tanıdığını belirterek, “Kadri Bağdu çok değerli bir insandı. Bu ülkede demokrasi istiyoruz. Halkların kardeşliğini istiyoruz. Kadri Bağdu’nun katillerinin bulunup yargılanmasını istiyoruz” diye belirtti. Esnaflardan Abdurrahman Behçet, Bağdu’nun hem akrabası hem de abonesi olduğunu ifade ederek, faillerin yargılanıp cezalandırılmasını istedi.
Amacı herkese ulaşmaktı
Bağdu’nun hem köylüsü hem arkadaşı hem de gazete abonesi olduğunu ifade eden Abdullah Baynar da, Bağdu’nun kendilerine, “Önemli olan bu gazeteyi satmak değil, her bir gazeteyi bir kişiye ulaştırmaktır. İnsanlar okusun, başka gazetelerde bu haberleri bulamaz. Benim amacım bu gazeteyi herkese ulaştırmaktır” dediğini aktardı.
Baynar, devletin Bağdu’nun fail veya faillerini bulmak istemediğini, herkesin bu failleri bildiğini belirterek, faillerin bulunmasını istedi.
Hamdullah Yağız Kesen / Adana-MA