Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye’nin Libya tezkeresinin Meclis’te kabul edilmesini kınadı ve bunu ‘açık bir tehdit olarak’ nitelendirdi
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye’nin Libya tezkeresini mecliste kabul etmesini kınadı. Dışişleri ve Uluslararası İş birliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Söz konusu müdahale Arap ulusal güvenliğine ve Akdeniz havzasının istikrarına açık bir tehdittir” ifadeleri kullanıldı.
BAE Türkiye’nin ‘radikalleri ve teröristler destekleyerek ve Libya’ya radikal unsurlar transfer ederek tehlikeli bir rol üstlendiği’ni söyledi. Açıklamada BAE yönetimi ‘milislerin ve Türkiye destekli silahlı grupların Libya’da faaliyet göstermesine izin vermek yerine tarafların işleyen bir devlet yapısı kurmak için çalışması’ çağrısında bulundu.
BAE ayrıca uluslararası toplumdan da sorumluluk alarak Türkiye’nin bölgedeki gerginliği arttırıcı adımları karşısında önlem almalarını istedi.
İki farklı hükümet tarafından yönetilen ve coğrafi olarak da üçe bölünmüş durumda olan Libya’da yabancı ülkelerin iç savaşa müdahil olması ve farklı grupları desteklemesi çatışmaların sürmesinde önemli rol oynuyor.
Libya’nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri Ulusal Mutabakat Hükümeti; doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Halife Hafter’e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya’nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Rusya, Fransa, Katar ve İtalya da Libya’daki duruma bir şekilde dahil olan ülkeler arasında yer alıyor.
Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise Ankara ile yakın ilişki içerisinde. Türkiye ile Libya’daki UMH arasında 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı. Türkiye ayrıca Meclis’ten geçirilen tezkere ile Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyor.
DIŞ HABERLER