Göstermelik seçimlerin yapıldığı Azerbaycan’da Meclis seçiminin sonuçları bir kez daha babadan oğula geçen sistemden rahatsızlığı ortaya koydu
İktidarın babadan oğula geçtiği Azerbaycan’da 1 Eylül’de düzenlenen erken parlamento seçimlerini halkın büyük kısmı boykot etti. Katılım oranı sadede yüzde 37 oldu. Halkın büyük kesimi memnuniyetsizliğini yansıtıp sandığa gitmeyince koltuğu babasından devralan İlham Aliyev’in partisi İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP), parlamentoda 68 sandalye alın birinci parti oldu.
Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mezahir Penahov’un açıkladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkanı olduğu YAP, 125 sandalyeli Milli Mecliste 68 sandalye kazandı. YAP önceki seçimlerde de 69 milletvekili çıkarmıştı.
Bağımsızlar ve diğerleri
Önceki Mecliste 41 olan bağımsız milletvekili sayısı ise 44’e yükseldi. Vatandaş Hemreyliyi Partisi 3; Adalet, Hukuk, Demokrasi Partisi 2; Büyük Azerbaycan Partisi, Demokratik Islahatlar Partisi, Büyük Kuruluş Partisi, Cumhuriyetçi Alternatif Partisi, Anavatan Partisi, Azerbaycan Milli İstiklal Partisi, Milli Cephe Partisi ve Azerbaycan Demokratik Maarifçilik Partisi mecliste birer sandalye kazandı.
Ana muhalefet oluşumu olan Müsavat Partisi’nden seçimlere sadece 25 aday katılırken, Cumhuriyetçi Alternatif muhalefet partisi ise 12 aday gösterdi. Azerbaycan Halk Cephesi Partisi ve Ulusal Demokratik Güçler Konseyi (NDF) ise seçimleri boykot etti. NDF, seçimleri “Sonucu İlham Aliyev’in kişisel isteklerine göre önceden belirlenmiş ve senaryolaştırılmış ucuz bir gösteri” olarak nitelendirmişti.
Gözlemciler Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 11-22 Kasım’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı’na (COP 29) ev sahipliği yapacak olması gerekçesiyle meclisi feshederek seçimleri iki ay erkene almıştı. Gözlemciler Şubat 2024’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerin de şaibeli olduğunu kaydetmişti.
BAKÜ