Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu üyesi Zehra Fidan: Cezaevleri de topluma uygulanan hukuksuzluklar da değişecek. Kötülüğün sıradanlaşmasına izin vermeyeceğiz, demokratik bir toplum oluşturacağız
Kandıra F Tipi Cezaevi’nde 2016’dan beridir tutulan ve sağlık sorunları giderek ağırlaşan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’uö özgürlüğü için girişimler sürüyor. Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu topladığı imzaları Adalet Bakanlığı’na gönderecek.
Kandıra F Tipi Cezaevi’nde 2016’dan beridir tutulan ve sağlık sorunları giderek ağırlaşan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk için hastane “cezaevinde kalamaz” raporu olan ileri derece demans hastalığı bulunmasına rağmen tahliye edilmiyor.
Adli Tıp Kurumu (ATK) ise hastalığı sabit olmasına rağmen Tuğluk hakkında “cezai sorumluluğu vardır” şeklinde rapor düzenledi. Tuğluk’un serbest bırakılması için ulusal ve uluslararası alanda birçok eylem ve etkinlik düzenlendi.
İzmir’de 9 Şubat’ta kuruluşunu deklere eden Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu da İzmir’de birçok kez imza stantları açarak binlerce imza topladı. Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu üyesi Zehra Fidan Türkiye’nin yüzyıllık tarihinde kabarık bir hak ihlalleri dosyası olduğunu söyledi.
Yurttaşlık bilincine sahip kişilerin bu düzeni değiştireceğini belirten Zehra Fidan,“Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve geçerliliği yoktur. Hasta tutukluların durumu sadece bu hukuksuzluğun uzantılarından bir tanesidir. İnsan, Aristoteles’in dediği gibi politik bir varlıktır. Kendisini geliştirdiği gibi içinde bulunduğu toplumu da değiştirme gücüne sahiptir. Bu inanç ve kararlılıkla devam ediyoruz. Cezaevleri de topluma uygulanan hukuksuzluklar da değişecektir” dedi.
Fidan, bu hukuksuzluklara karşı ancak birlikte mücadele edileceği ifade etti. Bu amaçla da Tuğluk’un serbest kalması için platform kurduklarını anlatan Fidan, “Aysel Tuğluk Türkiye toplumu tarafından bilinen biri aktör olduğu için bu ismi koyduk. Fakat yüzlerce tutuklu cezaevinde ağır hasta olarak yaşamını devam ettirmektedir. Cezaevlerinden her gün bir tabut çıkmakta ve devlet yapısı bunu önemsememektedir. Buna bir çare olmak zorundaydık. ‘Nasıl toplu bir ses, zihinsel uyanış meydana getirebiliriz’ diye düşündük. Bu bağlamda verilen önerilerle birlikte yaptığımız etkinliklerde insanların çektiği azabı, sıkıntıyı ve çaresizliği yine insan olan gönüllüleri ulaştırmak istiyoruz” diye belirtti.
Cezaevi idaresi ile görüşme
Yeni bir oluşum olmalarına rağmen binlerce imza topladıklarını dile getiren Fidan, kampanyalarının bir sınırının olmadığını, amaçlarının yaşanan sorunu dünyaya duyurmak olduğunu belirtti. Toplanan imzaların Adalet Bakanlığı’na gönderileceğini kaydeden Fidan şunları dile getirdi: “Aslında çok iyi bildikleri bu konuyu gözlerine, zihinlerine reddetmeyecekleri bir şekilde onlara sunacağız. Diğer yandan çalışmalarımız olgunluğa ulaşınca Aysel Tuğluk ve cezaevi idaresi ile görüşmek için girişimde bulunacağız. Hem Aysel Tuğluk’a hem de cezaevine bizim de var olduğumuzu ve olacağımızı hissettireceğiz. Platform olarak yeniliklere açığız. Halkımızdan öneriler aldıkça platform olarak yeni fikirler ortaya çıkaracağız. Grup çalışmaları, daha aktif çalışmalar yaparak toplumu bilgilendirebiliriz. İnsan olarak kendimizden sorumlu olduğumuz kadar dünyadan da sorumluyuz. Artık insaniyetin, insana dair özelliklerin kaybolduğu ve kötülüğün sıradanlaştığı bir toplumda yaşıyoruz. Buna alışmayacağız. Artık iyiliğin sıradanlaştığı, insanların birbirini sevdiği, kabul ettiği demokratik bir toplum oluşturacağız. Şu anki zalim iktidar dahil olmak üzere herkesin buna ihtiyacı var.”
İZMİR