Antep Beybahçe katliamında mahkeme aynı gerekçeden yargılanan bir sanığa beraat, bir sanığa ise ceza verdi. Katliam davası avukatı Yakup Koca, mahkeme kararının ciddiyetsizliğine dikkat çekti
Antep’in Şahinbey ilçesine bağlı Beybahçe Mahallesi’nde, 20 Ağustos 2016 tarihinde 40’ı çocuk 56 kişinin yaşamını yitirdiği IŞİD’in canlı bombalı saldırısına dair Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucu 7 sanığa 58’er kez, 1 sanığa ise 61 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, sanıklardan IŞİD’in Antep emiri Mehmet Kadir Cebael’in eşi Fadile Cebael ile 18 yaşından küçük olan H.N.Ç. hakkında ise beraat kararı vermişti. Mahkemenin açıklanan gerekçeli kararını dava avukatlarından Yakup Koca değerlendirdi.
Tanıklar dinlenmedi
Beybahçe katliamının çocukları hedef alması bakımından Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı katliamlarından biri olduğunu söyleyen Koca, Kürtler açısından durumun 1960 yılındaki Amude Sineması katliamına benzediğine işaret etti. Böylesine ciddi ve kanlı bir katliamın yargılamasının hukuk prensipleri gözetilerek yapılmasını beklediklerini, ancak bu bekleyişlerinin karşılıksız kaldığını paylaşan Koca, “Hem soruşturma, hem de yargılama aşamasında organize usulsüzlüklerle bu katliamın bizce gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması engellendi. Bu işin ucundan tutan, kanaatimizce de merkezinde olmayan şahıslar yüzlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırıldı. Dosyayı inceleme taleplerimiz gerekçe gösterilmeden reddedildi. Sanıklara uygulanan hukuk, mağdur yakınlarına uygulanmadı. Mahkeme bizce olayın açığa kavuşturulması anlamında, büyük katkılar sağlayacak tanıkları dinlemedi. Olayda sorumlulukları olan kamu görevlilerinin sorumluluğu hiçbir şekilde gündeme getirilmedi. Bu yöndeki taleplerimizi reddedildi” dedi.
‘AİHM’e taşıyacağız’
Tüm sanıkların mukayeseli parmak izi araştırmasının yapılması için tevsii tahkikat talebinde bulunduklarını aktaran Koca, birçok bilirkişi raporunun da birbirleriyle çeliştiğini vurguladı. Olayın gizlenen asıl faillerinin araştırılmadığı için cezasız kaldıklarını söyleyen Koca, “Hem olayın aydınlığa kavuşması hem de gerçek faillerin tespiti anlamında elde edilecek verilerin daha sağlıklı olacağını, taleplerin kabul edilmesi gerektiğini heyete detaylıca izah ettik. Ancak, dosyada gerçeğin ortaya çıkarılması anlamında ciddi bir yargılama yapılmadı. Mahkemenin gerekçeli kararında bizleri tatmin etmeyen birçok gerekçesi var” diye konuştu. İstinaf ve Yargıtay’a başvurarak itiraz yolunu kullanacaklarını dile getiren Koca, “Hakikate ulaşana kadar hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerektiği takdirde en son merci olan AİHM’e kadar dosyayı taşıyacağız” dedi.
ANTEP