Anaysa Mahkemesi sansür yasasına ilişkin CHP’nin yaptığı başvuruyu hızla gündemine aldı. Mahkeme 26 Ekim’de yasanın iptaline ilişkin başvuru için toplanacak
Sansür Yasası olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, geçtiğimiz gün AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yasa birçok kesim tarafından eleştirilirken, muhalefet partileri de yasalaşan teklifi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını duyurmuştu.
AYM’ye taşınan sansür yasası mahkeme tarafından 26 Ekim’de kurulda iptali istemiyle görüşülecek. Avukatlar AYM’nin iptal başvurusuna bu denli hızlı reaksiyon vermesinin tarihinde ilk olduğunu ifade ediyor.
AYM, yasanın iptaline ilişkin görüşmeyi “13/10/2022 tarihli ve 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29. maddesiyle 26/9/2004 tarihli 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na eklenen 217/A maddesinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talebi.” ifadeleriyle duyurdu.
CHP AYM’ye başvurmuştu
CHP ise tartışmalara neden olan 29. Madde’yi geçtiğimiz gün Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM’ye başvuru sonrası açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Bu yasa muhalefeti, medyayı, basını, sosyal medyayı susturmaktır. Kendi yalanlarını gerçek gibi sunmak, gerçekleri yalan diye nitelemek yasasıdır ve kabulü mümkün değildir. Yüksek mahkemenin kararı var. 153’e ve kararın bağlayıcılığına aykırı. 29. madde ile ilgili başvuruyu bekletmeksizin yürürlüğün durması bakımından bir an önce ele alınmasını yüce mahkemeden talep ediyorum” ifadelerini kullanmıştı
Sansür yasası nedir?
Kanun, dezenformasyonla mücadeleyi bahane ederek seçim öncesi tüm muhalefeti baskı altına almayı hedefleyen yasayla artık sadece gazetecilerin değil, sosyal medyada haber paylaşan ve yorum yapan yurttaşların özgürlükleri de tehdit altında olacak. Demokrasi ve insan haklarının temel ilkelerine aykırı yasanın en kritik maddesi ise 29. madde. Söz konusu madde şu ifadeler yer alıyor: “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
MİT’e koruma
Türkiye’de haklarında haber yapılması ve yayımlanması en zor kurum çalışanlarının başında Millî İstihbarat Teşkilâtı çalışanları geliyor. MİT üyeleri hakkında yapılan veya yapılacak haberler farklı kanunlara tabi olmakla birlikte, iktidar ve yargının sert tepkisiyle de karşı karşıya kalabilecek.
Kart yetkisi
Cumhurbaşkanı basın kartı verebilecek: Medya alanında faaliyet göstermeleri şartıyla, sendikalar ile kamu yararına faaliyette bulunduğu Cumhurbaşkanı kararıyla tespit edilen dernek ve vakıfların yöneticilerine basın kartı verilebilecek.
HABER MERKEZİ